© Rootsville.eu

Kirri's Travelin' Kitchen Jam (B)
tiltle: Little Somethings (EP)
music: Blues, Roots
release date: 2019
label: Fandango
info artist: Kirri Music

© Rootsville 2019


Met deze "Little Somethings" is Kris "Kirri" Valvekens toe aan zijn tweede "EP" onder de noemer van "Kirri's Travelin' Kitchen Jam". Daar waar de vorige uitgave "1/One" nog bol stond met invloeden uit NOLA en blues is deze opvolger iets totaal anders en drijven we nu zo richting roots muziek. Ook de keukenafdedling van deze "Kitchen Jam" is overhoop gehaald en bestaat nu enkel nog uit Kirri zelf samen met Dirk Lekenne van "Studio Fandango". En met enige boerenwijsheid denken we dan van verandering van spijs doet eten.

Na een eerste luisterbeurt valt het meteen ook op dat het "Diamond DNA" diep ingeworteld zit bij de Kirri. Dit komt niet volledig als een verrassing uiteraard wanneer je al jaren de podia in rep en roer komt te zetten als onze versie van Neil Diamond met zijn "Diamonds on the Rocks". Wat? nog niet gezien? da kan nie! Op deze nieuwe keuken jam vinden we 8 originals terug en dat is uiteraard waar het kaf van het koren wordt gescheiden.

Opener van dit akoestische gebeuren in de achterkeuken van "Fandango Music" is "Dance The Night Away" en gelukkig hebben we al vermeld dat het hier om eigen materiaal gaat van Kris "Kirri" Valvekens of ik hoor sommigen al denken aan The Mavericks. Nee, totaal iets anders en Kirri's invitatie om de nacht door te dansen, met op de achtergrond de heerlijke vibraties van een dobro.

Met "High Time" transformeren Kirri en Dirk zich richting Delta. Front porch music pur sang met de weemoedige metaal klinkende gitaarrifjes die zo kenbaar zijn aan de Mississippi Delta. Ook met het daaropvolgende "Got Your Mama" blijven we deep south alsof er een dosis good mojo over ons heen komt. "If You Got Love" bestaat dan onherroepelijk uit het DNA van de Jonathan Livingston Seagull, waar we moeten toegeven what a wonderfull "Americana' noise. Titeltrack "Little Somethings" is dan een mix van blues en rock 'n roll met misschien wel een knipoog richting het leven buiten de muziek als dat er überhaupt bestaat bij de Kirri.

Moest het daaropvolgende "Breathing In, Breathing Out" zijn uitgebracht in de States zou dit nummer onvoorwaardelijk in de charts van de singer-songwriters worden opgenomen. Een staaltje van Kirri's kunnen. Poppy rock 'n roll dan met "Sympathy" en alleen het woord pop schrikt me hierbij af al is het nummer gespeend van enige blues slide, handclappin' interactie verzekerd bij "live" momenten. Op onze kalender kan je terug blikken op de afpraken waar je de voorstelling van deze "Little Somethings" kan gaan beleven. Afsluiter is het bluesy en de akoestische versie van "Too Hot, Too Wet " en zo belanden we terug on a sunday morning op die dekselse muzikale veranda...come on in to Kirri's kitchen.

tracks:

01 Dance The Night Away
02 High Time
03 Got Your Mama
04 If You Got Love
05 Little Somethings
06 Breathing In, Breathing Out
07 Symphaty
08 Too Hot, Too Wet

musicians:

Kris Kirri Valvekens: vocals, guitar, harmonica, percussion
Dirk Lekenne: guitar, backing vocals, percussion