© Rootsville.eu

Kristina Stykos (US)
tiltle: River of Light
music: Americana
release date: april 05, 2019
label: Thunder Ridge Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Kristina Stykos

© Rootsville 2019


Kristina Stykos is in de muziek van alle markten thuis, een muziekproducent, een opnametechnicus, een songwriter, een radiogastheer, een podcaster en een musicus in Vermont. Kristina begon als audio-ingenieur in 2008 en verdiende een certificaat in studioproductie van de Berklee School of Music. Kristina werd uitgeroepen tot "Beste Songwriter van 2013 door Vermont's Times Argus voor haar 5e soloalbum, "Wyoming Territory". Het album werd ondersteund in de ontwikkeling door de Ucross Foundation & Brush Creek artist-residenties van Wyoming. Haar eerste zelf geproduceerde release, "In the Earth's Fading Light", werd in 2005 uitgeroepen tot "Best Vermont Album" van het Jaar. Haar recente albums bevatten drie samenwerkingsprojecten: The Detangler (2018) met Ariel Zevon, dochter van Warren, Beautiful Blood (2013) met singer-songwriter Steve Mayone uit Brooklyn NY, en Raven (2011), met Grammy nominated pianist Philip Aaberg uit Montana.
 
Deze "River Of Light" bevat 13 nieuwe originals en is haar 8ste album. River of Light toont Stykos muzikale virtuositeit en haar unieke vermogen om soulvolle verhalen over het leven op het platteland van Vermont te weven. Haar soms rookachtige klankkleur heeft wel iets speciaals en doet het vermoeden reizen dat het leven in Vermont niet smoothly verloopt. Gesteund door een uitstekende cast van muzikanten waaronder Val McCallum (Jackson Browne), Steve Mayone (Kate Taylor), Patrick Ross, Jeff Berlin (Bow Thayer), en Abby Jenne (Calamity Janes),

Alle 13 songs weerspiegelen door het hart bewerkte nummers die thema's van liefde, ouderdom, vrede en eenzaamheid vieren en altijd de gemeenschap die Stykos deelt met haar thuisstaat. Het sterke en intuïtieve samenspel tussen de spelers, vooral door suggestieve solo's van McCallum, Mayone en Ross en sterke backing-vocals van Jenne, versterken het gevoel van muzikale eenheid dat het album doordringt. Voldoende diversiteit ook om niet eentonig te gaan worden zijn de troeven van deze "River of Light", met als voorbeeld het stukje rap in "Walking These Ridges" aangepord door de intense violin grooves. Titeltrack "River Of Light" wordt gekenmerkt door een vleugje country erin daar waar op "Breaking Tail" bluegrass als leidraad wordt genomen al bevindt er zich ook een stukje twang in. Afsluiten doet Kritina Stykos in alle intimiteit met het instrumentale "Godspeed"... mooi!

tracks:

01. State Line Diner
02. I Like a Hard Hearted Man
03. Walking These Ridges
04. Since You Asked
05. At the Edge
06. In the Cleansing Rain
07. Caught by the Heart
08. River of Light
09. Breaking Trail
10. Climb This Ground
11. Waging Peace
12. Blessed Light
13. Godspeed

musicians:

Kristina Stykos
Val McCallum
Steve Mayone
Patrick Ross
Jeff Berlin
Abby Jenne