© Rootsville.eu

Kyla Brox (UK)
tiltle: Pain & Glory
music: Blues
release: march 29, 2019
label: Pigskin Records
Distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Kyla Brox

© Rootsville 2019


Voor mijn eerste kennismaking met de Britse Kyla Brox moeten we al een tijdje terug in de tijd toen er in Vilvoorde (B) nog het bescheiden maar toch anders gekleurde "Pjeireblues" werd gehouden. Een kennismaking die je een goed gevoel kwam te geven want deze blues muzlkante straalt een behaaglijke warmte uit op het podium. De laatste ontmoeting dateert van op de 21ste Southern Blues Night in Heerlen (NL). Het jaar ervoor was Kyla Brox headliner op de 20eme Nuit du Blues de Charleroi (B). We zullen Kyla Brox ook terug tegenkomen als de Britse vertegenwoordigster op de "European Blues Challenge" in de eerste week van april op de Azoren en dan zal het ook daar wel swingen.


Photo Kyla Brox © Rootsville

Just on time voor onze afreis richting Ponto Delgada kregen we de nieuwste van Kyla Brox in de bus van "Broere Promotion". Een album dat werd opgedragen aan de soul van Jimi Bonne. Het album met daarop liefst 16 tracks werd opgenomen on de "Chairworks Studios" in het Britse Castleford vorig jaar in april. Alhoewel ze op de "EBC" zal aantreden als Quartet werkten aan de opnamen van dit nieuwe album liefst 10 muzikanten aan mee.

Opener op deze "Pain & Glory" is het funky en bijzonder stevige "For The Many". Met de titeltrack "Pain & Glory" krijgen we soulvolle blues van Kyla Brox weerom te horen, een nummer dat ze schreef samen met bassist Danny Blomely. Trouwens alle nummers zijn van de hand van Brox en Blomely, soms met co-writing van gitarist Paul Farr. De credits op de soulvolle ballad "Manchester Milan" worden enkel aan Kyla zelf toebedeeld.

Het met West Coast Blues geïnfiltreerde "Bluesman’s Child" wordt mede door de blazers sectie eentje dat als floorfiller mag worden aanzien. Een ballade over het leven mag uiteraard niet ontbreken en dat brengt Kyla Brow hier met het mooie "Choose Life". Blues en soul zijn in elkaar verweven op deze "Pain & Glory", een album waarbij papa Brox als producer de touwtjes in hadden nam. Met een lichte gevoel van rumba en zuiderse ritmes krijgen we dan het zwoel aanvoelende "Devil's Bridge".

Mooi bluesy zijn onder meer "Lovers lake" en "Top Of The World". Als afsluiter krijgen we dan het enige nummer op deze "Pain & Glory" dat niet als original mag worden aanzien. Met "Hallelujah" brengt ze hier het bijzonder aangrijpende nummer als ode aan Leonard Cohen. Prachtig en zonder meer een kanshebber op de "European Blues Challenge 2019".

tracks:

01. For The Many
02. Pain & Glory
03. Sensitive Soul
04. Bluesman’s Child
05. Bloodshot Sky
06. Choose Life
07. Devil’s Bridge
08. In The Morning
09. Compromise
10. Let You Go
11. Away From Yesterday
12. Lover’s Lake
13. Don’t Let Me Fall
14. Manchester Milan
15. Top Of The World
16. Hallelujah

musicians:

Kyla Brox: vocals, flute
Danny Blomely: bass, acoustic guitar, backing vocals
Paul Farr: electric guitar
Mark Warburton: drums, percussion, backing vocals
John Ellis: piano, Wurlitzer, Hammond, clavinet
Malcolm Strachan: trumpet, trombone, flugel, backing vocals
Atholl Ransome: alt, tenor & barintone sax, backing vocals
Tony Marshall: tenor sax on #10, soprano sax on #12
Clive Mellor: harmonica on #5,15
Sam Brox: backing vocals
Sadie Blomely: backing vocals