© Rootsville.eu

Larry Corban (US)
tiltle: Emergence
music: Jazz
release date: 2019
label: Nabroc Records
info artist: Larry Corban
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Larry Corban is een New Yorkse jazzgitarist en componist met 5 cd's als bandleider. Zijn favoriete ritmesectie is het Aperturistic Trio (pianist James Weidman, bassist Harvie S, drummer Steve Williams). Altsaxofonist, Steve Slagle, was gast van 3 bezuinigingen op zijn vierde CD, Corban Nation. Zijn meest recente en vijfde CD, Emergence, komt uit op 26 april 2019. Op zijn vijfde opname als leider en derde met het Aperturistic Trio, hanteert Larry Corban zijn bordeauxrode Gibson L-5 met een mix van ongegeneerde swing op up-tempo branders en zachtaardige lyriek op ontspannen ballads. Dit keer wordt het kernkwartet aangevuld met tenorsaxofoontitan, Jerry Bergonzi, die de vertoning verheft door woest te blazen over vier deuntjes. De muziek staat aan de vooravond van straight-ahead jazz in het huidige moment met een opzettelijke knipoog naar het Blue Note-tijdperk uit het midden van de jaren 60.

Op zijn vijfde opname als leider hanteert de New Yorkse gitarist Larry Corban zijn bordeauxrode Gibson L-5 met ongegeneerde swing op uptempo-branders en zachtaardige lyriek op ontspannen ballads. Tijdens zijn derde optreden met het Aperturistic Trio (pianist James Weidman, bassist Harvie S, drummer Steve Williams) wordt de kerngroep aangevuld met tenorsaxantiaan Jerry Bergonzi, die de vertoning heftig opdreunt met vier melodieën.

Het feit dat het Aperturistische Trio sinds 2013 een werkeenheid is en dat Corban drie keer met de groep heeft opgenomen, verklaart de opmerkelijke chemie die op Emergence is gehoord. Voeg Bergonzi aan dat recept toe, blijf achterover en laat de vonken vliegen. Het copacetische kwintet komt uit de poort en laadt hard op Corban's uptempo swinger, "Sea of Fire." Harvie S voedt de groove met lopende baslijnen terwijl Williams, een oude sideman voor de late, geweldige zanger-pianist Shirley Horn, een overtuigende pols. Weidman, een veelgevraagde speler die het meest recent is geassocieerd met Joe Lovano's Us Five, duwt de harmonische enveloppe tijdens zijn indringende solo hier. Bergonzi, een legendarische figuur uit de Bostonse jazzscene, draagt al decennia lang bij aan een pulserende solo en Corban volgt met een vloed van hoekige noten die de Sonny Greenwich-Dom Minasi-zone betreedt.

'Table Stakes' is Bergonzi's contrafact op Benny Golson's vaak bedekte 'Stablemates'. Corban solo's eerst, op weg naar wat hij noemt '32ste noot triplet land'. "Mijn houding hier was: 'Laten we beginnen met rippen, de vulkaan laten blazen !'," hij zegt. "Ik dacht gewoon:" Verdorie, we spelen geen Holiday Inn-optreden, dus laten we hier wat plezier aan beleven! "Bergonzi neemt die houding aan in zijn heroïsche solo en Weidman volgt met een smaakvol swingende pianosolo die verlevendigt het spoor.

Op mellow bossa flavoured "Observer Effect", Corban dubbel-maal nonchalant terwijl hij krachtige chops laat knipperen. Weidman reageert met een trapsgewijze solo die zijn expansieve harmonische palet en verfijnde smaak laat zien. Dan op Harvie S's hard rijdende, donker getinte "Soon To Be", wordt Bergzoni getoond in de all-out shred-modus.

Het enige trio-nummer van het album, een prachtige vertolking van 'Never Let Me Go', heeft Corban-eierschalen lopen met de gevoelige ritmetandem terwijl hij op zijn percolerende kwintetnummer 'On the Fly' gaat. De Gonz gaat ballistisch en strekt zich uit naar de stratosfeer op zijn tenor. De gitarist reageert met een andere vloervinger solo op de verhoogde procedures.

Williams zet een dramatische toon met mallets op Corban's zachtaardige ballade "Non-Determinism," en ze sluiten op een brandstichtende manier met een brandende kijk op "Jij en de nacht en de muziek" die de leider zijn beste Pat Martino laat maken- beïnvloed likt terwijl hij ook straffeloos veegde over zijn solo. Het stuk culmineert in wat boppish handel van achten met drummer Williams die hun rechtdoorgaande wortels verder onthult.

Van begin tot eind is Corban's toewijding aan de jazztraditie onmiskenbaar bij Emergence. Maar hij brengt iets fris en zeer persoonlijk bij elke solo, aangezet door zijn stellaire sidemen.

tracks:

1. Sea of Fire
2. Table Steaks
3. Observer Effect
4. Soon to Be
5. Never Let Me Go
6. On the Fly
7. Non-Determinism
8. You and the Night and the Music

musicians:

Larry Corban - guitar
Harvie S - upright bass
James Weidman - piano
Steve Williams - drums
Jerry Bergonzi - tenor saxophone on #1, #2, #4, and #6