© Rootsville.eu

Lasers Lasers Birmingham (US)
tiltle: Warning
music: Country
release date: july 26, 2019
info artist: Lasers Lasers Birmingham
promotion: KG Press Music

© Rootsville 2018


"Warning", het eerste volledige album van "Lasers Lasers Birmingham" uit Los Angeles. Een albumtitel die net zo artistiek is als waarschuwend verhaal, voelt "Warning" als een natuurlijke progressie van de veelgeprezen EP "Royal Blue" uit 2016. Owen's merk van "rare countrymuziek" put inspiratie uit zowel het rechter- als het linker veld, met de woorden George Jones en Pink Floyd als invloeden.

Frontman Alex Owen begon de liedjes voor Warning te schrijven als een persona. Een persona kan alle dingen doen die je niet kunt, de persona heeft meer moed. Halverwege de opname van het album beleefde Owen een bijna-doodervaring in de vorm van een auto-ongeluk in de bergen van Ojai, CA. Deze unieke gebeurtenis verbrijzelde elke illusie die hij had die hij schreef onder een hard levend en onverstandig personage. Pas bij de crash werd de doorlopende lijn van het album aan mij onthuld - elk personage verloor de controle, of gaf het vrijelijk weg ("Sugar Mama", "Lead Me On") of liet het van zich afschudden. Er was een grote onderbewuste invloed op de muziek.

Owen omschrijft zijn muziek als "rare country", en zegt dat hij is geïnspireerd door klassiek land, maar met thema's die erg "un-country" zijn. Dus, het zou oneigenlijk van hem zijn om te proberen precies zo te klinken als mijn country-muziekhelden.

Warning werd geproducet door Jason Sodaen opgenomen in zijn studio in Los Angeles, Palomino Sound. Hij leent zijn talenten ook aan vele instrumenten en schrijft Owen bij aan het samenstellen van een eersteklas band voor het album. Met Owen op leadzang en akoestische gitaar, omvat de band: Dan Wistrom (The Magpie Salute, Ted Russell Kamp) op pedaalstaal en mandoline; Travis Popichak (Leslie Stevens, Gospel BeacH) op drums en percussie; Aaron Stern (Brian Whelan, Hamish Anderson) op bas; Jon Niemann (Miranda Lee Richards, Gospel BeacH) op piano, Hammond-orgel en Rhodes-piano; Eleanor Masterson (The Masterson, Steve Earle) op viool; Sie Sie Behoff en Davey Allen op back-upzang.

Enkele van de beste momenten van het album komen van het titelnummer, "Warning". Tegelijkertijd doet dat denken aan Waylon Jennings en Pink Floyd, je zult hier meer sonische tovenarij vinden dan de meeste andere klassieke country-geïnspireerde nummers. Owen biedt een waarschuwing aan de luisteraar, "dit is een waarschuwing, de wildste van de grenzen zijn al getemd. "Lead Me On" doet denken aan het Lucinda Williams-album in de jaren '90 en heeft Sie Sie Benhoff op achtergrondzang die een emotionele zet voor het refrein geeft. Owen blijft zelfverzekerd, zelfs bij zijn meest zelfspotte: "Misschien ben ik niet zo knap als vroeger, en ben ik welkom op ijdelheid." Dit nummer wordt gewassen in etherische galm, pedaalstaal en open ruimte. Zelfs de levendige beelden kunnen de eenzaamheid in de kern van het nummer niet verdringen.

Het album eindigt met "What a Shame", een waarschuwend verhaal over een personage dat "de grootste had kunnen zijn". De songtekst van Owen is net zo psychedelisch als het muzikale landschap dat wordt gedomineerd door rondspoken pedaalstaal en gekweelderige piano's. Owen huilt in het refrein, "Oh wat een schande, wat een schande, een slachtoffer van onze tijd en de tijden dat ze veranderen, een samenspanning tussen de hemelen en de sterren, een verkeerd bestede jeugd zingend in bars".

tracks:

01 Warning
02 Perfection in 3/4
03 After Party
04 Sugar Mama
05 Wild Animals
06 Lead Me On
07 Don't Go Trying To Fix Me
08 Phantom Vibrations
09 Emmylou
10 Numbers and Figures
11 What a Shame

musicians:

Alex Owen: lead vocals, acoustic guitar
Jason Soda: electric guitar, acoustic guitar, backup vocals, piano, mellotron, Hammond organ, percussion
Dan Wistrom: pedal steel, Mandolin
Travis Popichak: drum kit, percussion
Aaron Stern: bass guitar
Jon Niemann: piano, Hammond organ, rhodes piano
Sie Sie Benhoff: backup vocals, lead vocals (Donít Go Trying to Fix Me)
Davey Allen: backup vocals
Eleanor Masterson: fiddle