© Rootsville.eu

Leaf Rapids (Can)
tiltle: Citizen Alien
music: Folk
release date: may 02, 2019
label: Coax Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Leaf Rabids

© Rootsville 2019


Het begon met de manier waarop alle goede dingen het doen, met een verhaal, een verhaal dat naar voren kwam uit de tijd gehulde zolders van de familiegeschiedenis van Keri Latimer. Een verhaal van de overgrootmoeder die ze slechts als klein en zachtaardig kende, een zachte ziel die alleen Japans sprak. Wie had dat ooit geraden, in haar jeugd, diezelfde kleine oude dame een man gestoken met een paar kappersscharen?

Dat verhaal werd de fakkel om een ​​nieuwe reis te verlichten. In de loop van de jaren dook Keri diep in de herinneringen van haar familie voor de geschiedenis, met verhalen als juwelen die waren weggestopt en vergeten. Deze poetste en bewaarde ze, wachtend tot het tijd was om hun kleuren weer aan het licht te houden.

Nu komen al die verhalen samen op Citizen Alien, het gloednieuwe tweede album van het folkduo Leaf Rapids uit Winnipeg. Het project is een liefdesarbeid voor Keri en haar man, Devin Latimer. Door de verhalen van hun eigen familie schiepen ze een nieuwe wereld vanaf het oude, die zich verdiept in de intieme waarheden verteld door stemmen uit vervlogen tijden.

Elk van de 10 nummers van het album spint een draad, een bindende geschiedenis en een identiteit naar tijd en plaats. Draden die de oceanen doorkruisten, strekten zich uit van Kyoto tot de noordelijke kust van IJsland, aan de wind geslagen, verwikkeld in het hart van de Canadese prairie. Verhalen over levens die in boten over het water naar voren sijpelden, lunches verpakt in slijtstoftassen en gehavende koffers die uit hun voegen barstten. Er is een openheid op dit record. Er is ruimte. Het loopt uit als de uitgestrektheid tussen de sterren. Het vloeibare zilver van Keri's stem vloeit over een geborstelde strik, een Theremin-triller, een akoestische gitaar; iedereen krijgt de ruimte om volledig te spreken. Misschien is het gedeeltelijk dat ze eerst Keris zang opnamen, een benadering die ze nog nooit eerder had geprobeerd, hetzij als Leaf Rapids of haar vorige incarnatie als onderdeel van Juno Award-winnend alt-country kwartet Nathan.

Wat het ook is, de soundscape van Citizen Alien is bedwelmend. Gecoproduceerd met de veelgeprezen Winnipeg multi-instrumentalist en componist Rusty Matyas (Imaginary Cities, The Sheepdogs), duikt de plaat op van de zomerse tokkelen van de opener, Dear Sister, naar de winterse harmonieën van Caragana Switch met Alexa Dirks (Begonia) en Grant Davidson (langzame bladeren). Grillige melodieën vormen een schril contrast met verontrustende beelden, alles speelt zich af in de geest als een oude sepia-getinte film. Voor Keri, die ook voor film scoort, is die flikkerende filmische kwaliteit opzettelijk: het kristalliseert de convergentie van haar componerende leven, haar folkleven en het leven van haar familie.

Maar dit is niet alleen een persoonlijk record. Elk gezin heeft verhalen over mensen die oceanen hebben overgestoken, die het overleefd hebben, die worstelden en probeerden. Mensen die onrecht wisten. En hoewel sommige van die verhalen nu vervagen in de nevel van de tijd, blijft de waarheid ervan levendig. Overweeg het titelnummer van het album, liefdesverklaring tussen voorouders gedeeld door de travestie van de Japanse interneringskampen in Canada's Tweede Wereldoorlog; als hetzelfde vandaag is gebeurd, wijst Keri erop dat zij en Devin zouden worden opgesplitst, hun kinderen zouden worden weggehaald.

Tegenwoordig dreigt dat soort van horror nog steeds. Haat zweeft nog steeds en macht probeert nog steeds mensenlevens in de kloof te duwen. Maar er is hoop. Omdat, zoals Citizen Alien laat zien, we allemaal dromen van een toekomst die onze voorouders ooit hadden. Elke dag dragen we die droom naar voren in de verhalen waar we erfgenaam van zijn en de wijsheid die ze in zich dragen, en elke dag hebben we een kans om die verhalen te laten schijnen.

tracks:

01 Dear Sister
02 There They Go
03 Caragana Switch
04 Citizen Alien
05 Virginia
06 Barbershop Shears
07 Husavik
08 Helen's Walts
09 Parliament Gardens
10 Twenty Storys High