© Rootsville.eu

Lizzie Thomas (US)
tiltle: New Sounds From the Jazz Age
music: Jazz
release date: 2020
info artist: Lizzie Thomas
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Lizzie Thomas viert 2020 met de release van haar ambitieuze vierde album, "New Sounds from the Jazz Age". Het is een innovatieve interpretatie van negen klassieke standaarden uit het American Songbook. Lizzie Thomas leent haar formidabele muzikaliteit aan het aanpakken van de veeleisende tempo's in de muziek van hitlijsten uitgevoerd met halsbrekende snelheden zoals George Gershwin's 'Fascinating Rhythm' tot het langzaam brandende indigoblauw 'Close your Eyes' en de steeds veranderende toetsen en stemmingen gevonden in "You'd Be So Nice To Come Home To" en "Cheek To Cheek". Het hele album schommelt met innovatieve arrangementen en oprechte lyriek.

Op New Sounds from the Jazz Age doet mevrouw Thomas fantastisch werk om nieuwe avontuurlijke facetten te brengen van de liedjes die we kennen en waar we van houden. Het album opent met 'Fascinating Rhythm', een van de twee nummers waarop de onvergelijkbare klarinettist Felix Peikli zich bij mevrouw Thomas voegt. Hier introduceert de zanger het nummer met onverwacht ritme, gevolgd door rokerige zang die tintelingen op de rug brengt. Ze gaat dan zo snel de tekst in, dat je je niet meer afvraagt: "What Just Happened?" De vreugde van het album gaat verder met een bedwelmende versie van "Our Love is Here to Stay", die begint met een korte intieme solo gespeeld door Russell Malone. Het arrangement is prachtig vloeiend, met de lieve en moeiteloze stem van mevrouw Thomas die de rest van het ensemble naar een verleidelijke versie van het nummer leidt.

Het album New Sounds from the Jazz Age is belangrijk omdat het de prachtige realiteit van de traditionele liedjes in het Amerikaanse liedboek herkent en daarop voortbouwt. Wat we horen is een uniek mooi en provocerend nieuw geluid. Ten tweede selecteert mevrouw Thomas het repertoire, dat expliciet haar gevoel voor de meest authentieke combinatie van tekst en muzikaliteit uitdrukt. Vervolgens schakelt ze Colianni in om haar visie te dragen in de arrangementen en door de muzikale richting in de studio. De arrangementen van de heer Colianni vieren het vermogen van mevrouw Thomas om te vocaliseren op racetempo, moeiteloos te draaien tussen stijlen en belangrijke veranderingen en diep te graven in de rijke complexiteit van Ellington, Porter en Gershwin.

Mevrouw Thomas en Mr. Colianni worden op deze datum vergezeld door de beroemde bassist Jay Leonhart, die ook de basstoel deelt met Boots Maleson. Russell Malone en Matt Chertkoff delen gitaarplichten. Bernard Linette bezet de drumstoel, terwijl percussiekleurist Doug Hendrichs de ritmesectie versterkt. Opmerkelijk is een wonder van geluidstechniek gebracht door een van de beste van NYC - Peter Karl, die een intieme en authentieke ambiance van een vroege jazzclub creëerde door alle muzikanten op elkaar te raken in een enkele kamer om de dynamiek te creëren geluid van een "live" opname. Het resultaat, New Sounds from the Jazz Age is een album waar muziekliefhebbers en jazzliefhebbers steeds weer naar zullen luisteren.

tracks:

1 Fascinating Rhythm 3:08
2 Our Love is Here To Stay 3:47
3 I Didn’t Know About You 4:49
4 You’d Be So Nice To Come Home To 2:44
5 In the Still Of The Night 4:29
6 One Note Samba 2:11
7 Cheek To Cheek 4:22
8 Close Your Eyes 3:48
9 The Very Thought Of You 5:18

musicians:

Lizzie Thomas vocals
John Colianni piano
Jay Leonhart bass (2,3,4,6)
Boots Maleson bass (1,5,7,8,9)
Russell Malone guitar (2,3,4) appears courtesy of HighNote
Matt Chertkoff guitar (1,5,6,7,8,9)
Omar Daniels tenor sax, flute
Felix Peikli clarinet (1,8)
Bernard Linette drums
Doug Hendrichs percussion