© Rootsville.eu

Louis Armstrong (US)
tiltle: Live in Europe
music: Jazz
release date: september 27, 2019
label: Dot Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions


© Rootsville 2019


Zowat iedere dag komen er releases uit die relateren naar de heimat van onze muziek. Eentje daarvan willen we u niet onthouden en dat is deze "Live in Europe" van Louis Armstrong. Armstrong maakte zijn eerste tournee door Engeland in 1932 en woonde daarna tussen juli 1933 en januari 1935 in Europa. Deze uitvoering in 1948 als headliner van het Nice International Jazz Festival markeerde de terugkeer van de volleerde trompettist naar Europa.

De Britse trompettist Humphrey Lyttelton ving het optreden van Armstrong op en herinnerde zich levendig hoe hij zich bevond 'te trillen met de wreedheid waarmee hij de band regisseerde. Als de trommels van Sid Catlett te zwaar in een solo zouden binnendringen, zou Louis zich naar hem wenden en als een slang naar hem sissen. En meer dan eens werd de uitbundigheid van Earl Hines beteugeld door een scherpe 'Cut it boy!' ”Armstrongs optreden in Nice was op zijn zachtst gezegd gedenkwaardig, Nice International Jazz Festival uit 1948 was 's werelds allereerste jazzfestival waarop Newport Jazz Festival en Monterey waren beide geïnspireerd. De uitvoering van Armstrong introduceerde zijn muziek, en jazzmuziek in het algemeen, bij een veel breder publiek, een van Armstrongs eerste optredens als de jazzambassadeur in de wereld.

Het concert van 1948 in het Opera House van Nice ziet een vlekkeloze uitvoering van Louis and the All Stars. Een showcase van de virtuositeit van het ensemble, het onmiskenbare geluid van Earl Hines op piano versierd met de meesterlijke trombone-uitvoering van de Teagarden, is een traktatie voor het publiek. Armstrong toont echter aan dat hij de leider is op elk nummer, of hij nu voor de hekken fotografeert met een felle improvisatie op "Panama", als een demon op "Them There Eyes" scoot of een serieuze verklaring aflegt over "Black and Blue". Louis en de band begon de avond met een baanbrekende versie van Kid Ory's "Muskrat Ramble", eindigend met een tevreden Armstrong die "Ja!" uitroept in zijn handelsmerk mopperen. Het betoverde publiek brult van applaus terwijl de band overgaat in de vertederende call-and-response van Hoagy Carmichael's "Rocking Chair". Vervolgens toont de band Barney Bigard die zijn faciliteit op de klarinet demonstreert boven Benny Goodmans standaard "Rose Room". De band sluit het iconische stuk af met een uitgebreid glissando uit Bigard's klarinet, deze oogverblindende hoge noot, die bijna 20 seconden wordt vastgehouden, leidend tot het afsluiten van de nummers, wekt een ongeëvenaarde opwinding bij het publiek.

De stem van Armstrong is echt energiek en verfijnd op deze opnames. Ironisch genoeg herinnerde promotor Ernie Anderson zich de manager van Armstrong, Joe Glaser, die hem vóór een reis naar Europa vertelde: 'Wat je ook doet, zing niet. Dit zijn allemaal buitenlanders. Vergeet niet dat ze geen Engels begrijpen. "Armstrong" knikte ernstig "maar volgens Anderson," moet worden opgemerkt dat Louis de instructie van Joe Glaser volledig negeerde om niet te zingen. Hij opende elk concert met het zingen van Fats Waller's toon voor de raciale sfeer in Amerika, 'Black and Blue'. Het werd altijd geweldig ontvangen.

De opnames van 1952 in Berlijn zorgden voor heel wat personeelswijzigingen. Armstrongs oude medewerker Arvell Shaw nam zijn rol op de staande bas weer op, terwijl Cozy Cole de noodlijdende Catlett in 1949 verving. Bigard werd vervangen door de in Texas geboren klarinettist Bob McCracken. Pianist Marty Napoleon en trombonist Trummy Young brachten een nieuwe, opwindende energie in de outfit. De opname bevat een komisch duet met Middleton op "Can Anyone Explain", een langzame, teruggrijpende instrumentale behandeling van "Tin Roof Blues" en een van zijn grootste Decca-hits van de periode, "A Kiss to Build a Dream On".