© Rootsville.eu

Lumen Drones (Nor)
tiltle: Umbra
music: Folkrock
release date: november 15, 2019
label: Hubro
info artist: Lumen Drones
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 20198


Het verschijning van het tweede album van Lumen Drones, ‘Umbra’, heeft de status van een belangrijk evenement. Volledig vijf jaar na de verrassende, titelloze debuutopname van de groep markeert de langverwachte follow-up een belangrijke sprong voorwaarts. Niet minder experimenteel dan zijn voorganger, en zeker niet minder ‘elektrisch’, maar in veel opzichten een diepere en diepere uitdrukking van de belangen van het trio, ‘Umbra’ is waarschijnlijk een soort meesterwerk.

Meer dan negen nummers variërend van twee tot zes minuten lang, creëren Nils Økland (viool), Per Steinar Lie (gitaren) en Ørjan Haaland (drums) een volledig overtuigende muzikale wereld waar de conventionele grenzen tussen verschillende stijlen lijken te verdwijnen. Precies wat voor soort muziek dit kan zijn, en waar het vandaan komt, doet er niet meer toe als men eenmaal bezig is met luisteren. Elke melodie heeft een eigen identiteit en drukt zich heel gemakkelijk in de geest op, net als de esthetische eenheid van het album als geheel. Inderdaad, ‘Umbra’ blijkt dwangmatig te luisteren op welk niveau u ook kiest, en besteedt aandacht en herhaalde blootstelling.

Het muzikale materiaal en de invloeden die de drie opdrachtgevers op tafel brengen, zijn ook zeer compatibel, net zoals de pentatonische toonladders en drone-achtige sympathieke snaren van de viool van Hardanger volledig thuis klinken met veel hedendaagse instrumentale muziek, of het nu jazz, experimentele rock of klassiek is samenstelling. Maar als je er goed naar luistert, klinkt 'Umbra' niet echt als iemand anders. We kunnen overgaan van een solo-vioolvoorspel dat net zo subtiel als een barokke chaconne wordt gespeeld, naar een stampende, motorik-beat rocker en vervolgens naar een scherp, jammerend, feedback-zwaar geluid, en alles lijkt allemaal een stuk. Er zit misschien een beetje Sonic Youth in, samen met Joy Division, John Cale, Arvo Pärt, Dick Dale, Lamonte Young, Paganini en, nou ja, iedereen waar ze ooit naar hebben geluisterd, maar het dringt niet echt op: Lumen Drones spelen muziek van Lumen Drones.
 
Er is ook een zeer bevredigend gevoel voor ontwerp voor ‘Umbra’, zowel op microniveau dat wordt weergegeven door de reeks van elk afzonderlijk nummer, als op macroniveau van het album als geheel. Van de hypnotiserende openingsvoorspelling van 'Inngang', met de viool van Økland in eerste instantie onduidelijk gehoord tegen wat de borrelende atmosfeer blijkt te zijn die wordt geboden door knallende gitaarsnaren, tot de absoluut epische laatste twee stukken, 'Etnir' en 'Under djupet', waar de muziek lijkt klaar in een perfecte vorm van extatische stasis, alsof 'Umbra' voor eeuwig kan doorgaan, een werkelijk krachtige betovering. Uiteindelijk is men zich niet bewust van drie afzonderlijke stemmen, of een tegenstelling tussen het akoestische en het elektrische, maar eerder van één, krachtige esthetische eenheid. Daarna start je het album helemaal opnieuw.

tracks:

1. Inngang
2. Glør
3. Droneslag
4. Gorrlaus slått
5. Umbra
6. Avalanche in A minor
7. Speil
8. Etnir
9. Under djupet

musicians:

Nils Økland: Hardanger fiddle and violin
Per Steinar Lie: Guitars
Ørjan Haaland: Drums