© Rootsville.eu

Marton Juhasz (Hun)
tiltle: Discovery
music: Jazz
release date: march 11, 2019
label: Self-released
info artist: Marton Juhasz
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Discovery is een prachtig, gedurfd album met originelen en getuigt van de beeldende kracht van de 21ste-eeuwse jazz. Alvorens de muziek op te nemen, spendeerden de acht muzikanten op het album een jaar lang het repeteren en samenspelen onder de voogdij van enkele van de meest gerespecteerde namen in de jazz, Wolfgang Mutshpiel,Guillermo Klein, Jeff Ballard, Django Bates, Theo Bleckmann, Avishai Cohen, Larry Grenadier, Dave Holland, Lionel Loueke, Adrian Mears, Joshua Redman, Kurt Rosenwinkel, Gwilym Simcock, Becca Stevens, Steve Swallow en Mark Turner, in het kader van het Focusjaar Programma in Basel, Zwitserland. De nummers zijn geïnspireerd door de zoektocht van de kunstenaar naar een meer persoonlijke compositorische stem en een poging om de dissonantie die deel uitmaakt van het menselijk bestaan te begrijpen.

Marton Juhasz's carrière begon in 2005 toen hij de nationale eerste prijs won voor solo percussie in Hongarije. In 2006 studeerde hij aan Drumtech in Londen, waar hij de prijs kreeg voor de beste algemene student. In 2007 werd hij toegelaten tot Berklee College of Music, Boston en in 2011 summa cum laude.

In 2010 was hij de ontvanger van de jaarlijkse prijs van de Foundation for Hungarian Percussion Culture. Na terugkomst uit de Verenigde Staten in 2012 was Marton actief in Europa en heeft hij de kans gekregen om samen te werken met muzikanten als Lionel Loueke, Gilad Hekselman, Wolfgang Muthspiel, Byron Wallen, Peter King, Bela Szakcsi Lakatos, Szymon Mika, Robert Szakcsi Lakatos , Kenji Herbert, Olga Konkova, Matyas Gayer, Kristof Bacso, Viktor Toth, Stefan Gottfried, Daniel Szabo, Marton Fenyvesi, Nikoletta Szoke, Jozsef Barcza Horvath, Matyas Szandai, Ondrej Stveracek, Mike Gotthard, Aron Talas, Rob Luft, Gabor Bolla, Cesar Joaniquet, Janos Aved, Alan Benzie, Arpad Tzumo en Rozina Patkai. In 2014 en 2015 werd Marton verkozen tot 'Drummer van het jaar' in de online lezersquête van JazzMa. In 2017 won 'Pannon Blue' met Lionel Loueke 'Best Hungarian Jazz Album' in de Gramofon Awards. In 2017 werd Marton de eerste persoon die de drumstoel bekleedde van het prestigieuze Focusyear Ensemble onder leiding van Wolfgang Muthspiel.

Tijdens het eenjarige programma ontving de band intensieve coaching van enkele van de meest gerespecteerde namen in de hedendaagse jazz: Guillermo Klein, Jeff Ballard, Django Bates, Theo Bleckmann, Avishai Cohen, Larry Grenadier, Dave Holland, Lionel Loueke, Adrian Mears, Joshua Redman , Kurt Rosenwinkel, Gwilym Simcock, Becca Stevens, Steve Swallow en Mark Turner. In 2018 won het tweede album Little Mysteries van Alan Benzie Trio de prijs 'Beste album' bij de Scottish Jazz Awards. Vanaf 2019 treedt Marton op met het Orjazztra-project van Christian Muthspiel.

tracks:

01 Sea of Uncertainty
02 The Curve 
03 Little Prayer  
04 Levian 
05 Industry
06 Stino 
07 Wolves Gather Under a Winter Moon     
08 Spellbound 
09 Camels in the Sky 
10 Strange Glow 
11 Run 

musicians:

Marton Juhasz - drums, composition
Yumi Ito - vocals, text (track 8)
Sergio Wagner - trumpet, flugelhorn
Paco Andreo - valve trombone
Enrique Oliver - tenor saxophone
Szymon Mika - guitar
Olga Konkova - piano, fender rhodes
Danny Ziemann - upright bass