© Rootsville.eu

Mats Eilertsen (Nor)
tiltle: Reveries And Revelations
music: Jazz
release date: august 23, 2019
label: Hubro
info artist: Mats Eilertsen
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 20198


Mats Eilertsen is een Noorse jazzbassist afkomstig uit Trondheim. Hij speelde mee op talloze albums van vooral Noorse musici en groepen. Eilertsen studeerde aan Trondheim Musikkonservatorium, tijdens zijn studie speelde hij met mede-studenten in de jazzgroep "Dingobats". Hierna studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met zijn groep "Turanga" nam hij twee albums op. Hij speelde ook in de trio's van Maria Kannegaard, Håvard Wiik en Alexi Tuomarila.

Deze "Reveries and Revelations" is Mats' nieuwste creatie en suggereert hij dat het genre levend en wel kan zijn in de Scandinavische jazz en geïmproviseerde muziekgemeenschap. Noorse jazz- en improvisatiemuzikanten hebben de neiging om heel hecht te zijn, met veel spelers in verschillende ensembles wat leidt tot een goed verbonden gemeenschap van talent. Een dergelijke verscheidenheid helpt spelers om fris en inventief te blijven in plaats van week in week uit in dezelfde groep te zitten met dezelfde spelers. Eilertsen is een klassiek voorbeeld, een fictief lid van tientallen ensembles, groot en klein, sommige regelmatig opnemen, andere met tussenpozen spelen.

Opmerkelijk is dat, gezien het aantal spelers op het album, geen twee ooit samen waren om het album op te nemen. In plaats daarvan stuurde hij zijn bestanden naar geselecteerde muzikanten en vroeg hen om hun eigen accenten toe te voegen. De enige uitzondering was Strønen, die Eilertsen vroeg om hem bestanden te sturen, die hij vervolgens bewerkte en aanvulde. Het is een grote eer voor Eilertsen dat het voltooide album niet verwijst naar deze knip-en-plak-methode, maar in plaats daarvan klinkt als een samenhangende, collectieve onderneming. Die samenhang is niet alleen te danken aan vakkundige bewerking en productie, maar ook aan Eilertsen's baswerk dat het album als solide basis onderbouwt, en aan zijn memorabele, melodieuze thema's die inspiratie vormden voor de reacties van de anderen.

tracks:

01 Nightride
02 Tundra
03 Endless
04 Bouvet Blues
05 Signal
06 Venus
07 Polynesia Pluck
08 Siberean Sorrow
09 Hardanger
10 Appreciate

musicians:

Mats Eilertsen: double bass, electric bass, acoustic bass guitar, guitar, harmonium, keyboard;
Geir Sundstøl: guitar, national guitar, banjo (1, 9)
Eivind Aarset: guitar (3)
Thomas Strønen: drums, percussion, electronics (5,6,8)
Per Oddvar Johansen: snare drum track (10)
Arve Henriksen: trumpet (10)