© Rootsville.eu

Matt Andersen (Can)
tiltle: Halfway Home By Morning
music: Blues - Soul
release:march 22, 2019
label: True North Records
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Matt Andersen

© Rootsville 2019


Matt Andersen is een meer dan gelauwerde Canadese soulvolle blues muzikant en begon aan de weg te timmeren in 2002. Na "Honest Man" uit 2016 is deze "Halfway Home By Morning" zijn nieuwste album. Vorig jaar bracht hij ook samen met The Mellotones een "live" album uit met als titel "Live At Olympic Hall". Zijn debuutalbum "Second Time Around" heb ik gemist maar vanaf het in 2008 uitgebrachte "Something in Between" ben ik onvoorwaardelijk fan van Matt Andersen. In 2017 kwam Matt over naar "Duvel Blues" maar helaas was dit solo. Zeker niet slecht en bijzonder indrukwekkend ook maar met band is het nog zoveel beter, nog zoveel meer blues, nog zoveel meer soul.


photo Matt Andersen © Rootsville

Al twee decennia on the road met soms meer dan 200 concerten per jaar wist Matt Andersen al 2 "European Blues Awards, een Juno Nominatie en liefst 7 "Maple Blues Awards" op zak. Met zijn vorige studio album stond Matt in zijn thuisland in de charts tussen Adéle en Justin Bieber. Overal waar een concert van Matt Anderson wordt beleeft zijn kreten van bewondering het logische gevolg. De muziek van Matt en zijn band is een mix van blues en soul en ook op deze "Halfway Home By Morning" is dit niet anders. Blazers en soulvolle backing vocals, je krijgt het allemaal op dit nieuwe 13 nummers tellende album.

Opener op dit prachtschijfje is het mooie "What Would Your Mama Say", een nummer dat mede door de kippenvel brengende backing vocals, de blazers en de organ grooves meer soul is dan blues. Van het ene kippenvel moment naar het andere met "Something To Lose", een duet met de Amerikaanse singer-songwriter Amy Helm, dochter van Levon Helm. Een 24-karaat soul nummer. Deze "Halfway Home By Morning" is gewoon een rollercoaster van emoties te noemen. Stuk voor stuk pareltjes van nummers zoals ook de ballad "Give Me Some Light". Met een beklijvende sax intro zou "Better Than You Want" in alle soul charts kunnen postvatten. Het blijft op het album een perfecte harmonie van backing vocals en de soulvolle band.

De beklijvende klankkleur van Matt Andersen neemt je adem vanaf minute one weg en blijf je zo gekluisterd aan je speakers. "Take Me Back" is nog zo een beauty die hij hopelijk op 20 maart in zaal "Tivoli Vredenburg" in Utrecht ten gehore zal brengen. Trouwens het enige concert in de Lage Landen. Afsluiter van het album is "Quarter on the Ground", een akoestisch bluesje voor "Uncle Joe", en nog steeds blijft de stem van Matt en die dekselse backing vocals je gewoon koudweg pakken.

tracks:

01 What Would Your Mama Say
02 Free Man
03 Something to Lose feat. Amy Helms
04 The Bed I Made
05 Give Me Some Light
06 Better Than You Want
07 Gasoline
08 Over Me
09 Help Yours Elf
10 Long Rider
11 Take Me Back
12 Been My Last
13 Quarter on the Ground (A Song for Uncle Joe)