© Rootsville.eu

Matt Herskowitz (US)
tiltle: Mirro Image
music: Jazz
release date: 2019
label: Justin Time
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Matt Herskowitz

© Rootsville 2019


"Justin Time Records" presenteert met trots de release van "Mirror Image" van Matt Herskowitz. Voor zijn tweede soloalbum met Justin Time, Mirror Image, wil Matt onderzoeken wat een steeds prominenter thema wordt in zijn spel en compositie: de combinatie van zijn jazz- en klassieke kanten. De tien composities waaruit dit album bestaat, zagen hun creatie al vroeg in de carrière van de artiest en worden opnieuw bekeken door de lens van 25 jaar ervaring in jazz-, pop- en wereldmuziekprestaties. Na jaren van intensieve studie, graden van de Juilliard School in New York en het Curtis Institute of Music in Philadelphia, kon de Albany-inheemse pianist nu de juiste balans brengen, zowel in arrangement als improvisatie, voor deze vroege werken. Deze nummers hebben allemaal één ding gemeen: een organische fusie van hedendaagse jazzharmonieën gewikkeld in een klassieke benadering.

Hoewel Herskowitz al geruime tijd elementen van klassieke en jazzcompositie combineert, staat zijn opmerkelijke duo Piano Caméléons bekend om improviseren in een jazzstijl over bekende werken uit het klassieke repertoire, Mirror Image ziet de naadloze integratie van deze twee muzikale paradigma's . Herskowitz onderscheidde zich als een talent dat bredere erkenning verdiende met zijn eerste solo-pianoversie, Matt Herskowitz Plays Gershwin uit 2007. Zijn eerste solo-onderneming bevatte arrangementen van "Rhapsody in Blue", "Concerto in F" en "Cuban Overture". Als een vervolg demonstreert de pianist-componist de kunst van solo piano op Upstairs, opgenomen voor een live publiek in de intieme setting van Upstairs Jazz Bar & Grill van Montréal, het geadopteerde huis van Herskowitz sinds 2000. Herskowitz presenteert op basis van zijn klassieke opleiding en zijn diepe liefde voor jazz een kunstzinnige mix van muzikale stijlen met directe knipogen naar Michel Petrucciani, Dave Brubeck, George Gershwin, JS Bach en Robert Schumann onderweg. Downbeat magazine prees Upstairs in zijn Editor's Picks: "Gedurende deze acht nummers toont [Herskowitz] aanraking, kracht, kunstenaarschap en karbonades samen met een stevig begrip van de durf die nodig is voor een geweldige uitvoering."

De nieuwste verkenning van Herskowitz, Mirror Image begint met de knipoog van de pianist naar de Franse componist Erik Satie, "Gnossiene No.1 Moment Musical No.3 in F Minor". Het stuk heeft een reflecterende, eigentijdse en rustige energie die schaduwen laat zien die zijn beïnvloed door het werk van Chick Corea en Keith Jarrett. Het titelnummer, "Mirror Image", bevat angstaanjagende refreinen en contrapuntisch spel dat teruggrijpt op de tijd van Herskowitz om de grote klassieke componisten te bestuderen. Diep verweven met deze klassieke concepten zijn echter de harmonie en taal die inherent zijn aan het jazzidioom. Herskowitz sluit dit meesterwerk uit de derde stroom af en voert de jazzstandaard "My One and Only Love" uit met zijn kenmerkende mix van klassiek en jazz.

tracks:

01. Gnossienne No. 1 Moment Musical No. 3 In F Minor
02. Song For Katya
03. Ballade
04. Piano Concerto in G Adagio Assai
05. Mirro Image
06. Reve Cinematique
07. The Last Hope
08. Last impressiosn
09. My One and Only Love