© Rootsville.eu

Matt Patershuk (Can)
tiltle: If Wishes Were Horses
music: Americana
release date: 2019
label: Black Hen Music
promotion: Sarah French Publicity
info artist: Matt Patershuk

© Rootsville 2019


"Matt Patershuk" is afkomstig uit het landelijke noorden van Alberta en schrijft al meer dan 1 jaar prachtige Americana. Ver weg van de bewoonde wereld waar de snelweg eindigt schrijft hij de meest innemende en echte muziek die ooit in dit land is gemaakt. Zijn nieuwste creatie "If Wishes Were Horses" werd uitgebracht op "Black Hen Music", ook de thuis van o.a. Jim Byrnes, Kat Danser en Big Dave McClean en...The Sojourners. Het is Matt's vierde album na "Same As I Have Ever Been" uit 2017.

De nummers op ‘If Wishes Were Horses’ breiden de thema's van individuele integriteit, hard werken, familie en verlies uit die op alle opnames van Matt Patershuk zijn onderzocht. Net als die van John Prine en Kris Kristofferson communiceren de liedjes van Matt de betekenis van kleine momenten. Teruggegeven in eenvoudige taal, extrapoleren zijn teksten naar wat hij heeft gezien, zodat zijn observaties toetsstenen worden voor diepere, universele inzichten en ervaringen, waarbij de dunne lijn tussen winnen en verliezen, tederheid en vastberadenheid wordt onderzocht.

Om deze nieuwe nummers tot leven te brengen, verzamelde producer Steve Dawson een fijne band met Chris Gestrin (toetsen), Jeremy Holmes (bas) en Gary Craig (drums) om op te nemen in de akoestisch perfecte "Warehouse Studio"s in Vancouver. Hunkered samen in de studio, ontvouwden de nummers zich op een natuurlijke en realtime manier. Studiolegende Charlie McCoy kwam langs om wat smakelijke mondharmonica toe te voegen en Kristin Weber en Larissa Maestro werden aan boord gebracht om strijkers en achtergrondzang bij te dragen aan verschillende nummers.

Opener is "The Blues Don't Bother Me" en ook op het daaropvolgende "Ernest Tubb Had Fuzzy Slippers" komt de blues om de hoek kijken. De natuurlijke chemie, intuïtie en vertrouwen die Steve en Matt in de loop van de jaren hebben ontwikkeld, zijn te horen in elk nummer op "If Wishes Were Horses". Wanneer hij een countrynummer als "Let’s Give This Bottle A Black Eye" brengt, is de levering zo natuurlijk en versleten dat het je kan worden vergeleken met eentje van Hank Williams.

Andere hoogtepunten zijn een bluesy versie van ‘Sugaree’ van Jerry Garcia die perfect aansluit bij de sfeer van de originele nummers. Met deze prachtige liedjes, en krachtige zang met prachtige instrumentatie, zal "If Wishes Were Horses" zeker worden herinnerd als een van de meest opwindende root-releases van 2019.

tracks:

01. The Blues Don't Bother Me
02. Ernest Tubb Had Fuzzy Slippers
03. Horse 1 (For Bravery & Good Fortune)
04. Sugaree
05. Circus
06. Alberta Waltz
07. Horse 2 (For Lighter Loads)
08. Velvet Bulldozer
09. Let's Give This Bottle a Black Eye
10. Horse 3 (To Know the Future)
11. Bear Chase
12. Walkin'
13. Horse 4 (For Fond Remembrance)
14.Last Dance
15. Red Hot Poker