© Rootsville.eu

Mavis Staples (US)
tiltle: We Get By
music: Blues - Soul
release date: 2019
label: ANTI
info artist: Mavis Staples

© Rootsville 2019

 

Met “We Get By” heeft Mavis Staples haar 12de album op de markt gebracht. Plaat met 11 songs en in een productie van Ben Harper. Ondanks haar gezegende leeftijd ( ze wordt 80 in juli) is deze blueslegende blijkbaar nog niet zinnens om met pensioen te gaan en dat is goed voor ons, luisteraars.

Zoals steeds is ze nog altijd meer dan strijdvaardig en deze plaat gaat dan ook over eenheid en verzet. Al vanaf het openingsnummer ‘Change’ , dat start met een geweldige Chicagoshuffle hoor je de stem van het verzet tegen de hudige stand van zaken in de VS. Oordeel zelf : “Now is the time / Gonna change around here / Say it loud, say it clear / Gotta change around here”. Duidelijker kan dus niet.

Dit gaat zo door van het mid-tempo gospelsong ‘Stronger’ tot het meer swingerder ‘Sometime’. Deze songs refelecteren niet alleen de standpunten van Staples maar blijven des te meer aan je ribben plakken tot lang na de laatste noot is uitgespeeld. De teksten van Harper op ‘We Get By’ gecombineerd met Mavis’ stem is een nummer dat je op elk van haar albums had kunnen verwachten.

Terwijl "We Get By" een geruststellende sfeer biedt, bieden de andere nummers een dynamischer antwoord op het leven in Amerika. Ze gaat hier expliciet op in, in liedjes als 'Brothers and Sisters' waarin ze verklaart: “Troubles in the land/ we can’t trust that man/ bring us another plan” en de andere details laten duidelijk zien dat ze over Donald Trump predikt en het hedendaags racisme.
De liefdesliedjes op “We Get By” laten zien hoe belangrijk dit is om een ​​zin aan het leven te geven. Ze is misschien oud, maar ze is niet van plan de passie voor een ander op te geven. Ondanks de obstakels van het moderne leven wankelt Staples nooit. Hoewel ze zingt over haar verlangen naar een geliefde en de behoefte aan een gemeenschap, zijn dit slechts essentiële onderdelen van haar individuele persoonlijkheid

Maar er is  "One More Change" want de dood komt voor ons allemaal. De stem van Staples neemt een krijgscadans aan terwijl ze haar geloof in wat er voor ons ligt aankondigt. Maar zoals het album als geheel suggereert, is ze nog niet klaar om te gaan. Ze moet nog steeds helpen de wereld te veranderen, verliefd worden en een volledig leven leiden zolang ze kan. Amen to that. Bijgestaan door een geweldige band en met haar sterke stem weet ze dit album tot ongekende hoogtes te brengen. Weer een topper. Mavis Staples komt eind deze maand naar ons land en kan bekeken en beluisterd worden in het Rivierenhof in Deurne op 28 juni.

tracks:

01. Change
02. Anytime
03. We Get By
04. Brothers And Sisters
05. Stronger
06. Heavy On My Mind
07. Sometime
08. Never Needed Anyone
09. Chance On Me
10. Hard To Leave
11. One More Change To Make

musicians:

Mavis Staples: zang
Rick Holstrom: gitaar
Jeff Turmes: bas
Stephen Hodges: drums