© Rootsville.eu

Mavis Staples (US)
tiltle: Live in London
music: Blues - Soul - Gospel
release date: 2019
label: Anti/Epitaph
info artist: Mavis Staples

© Rootsville 2019

 

Een nieuwe live plaat, daar ben ik nooit vies van, en al zeker niet als die van de hand is van een grote madam als Mavis Staples. Staples vindt het van zichzelf onvoorstelbaar dat ze op 79-jarige leeftijd nog steeds platen opneemt.

Haar “Live In London” bestaat uit opnames van twee optredens in de London Union Chapel en geproducet door Mavis zelf. Op deze plaat bewijst Staples dat ondanks haar leeftijd, ze nog niets heeft ingeboet aan kracht, dat haar repertoire nog steeds uitbreidt en dat haar filosofie nog steeds onveranderd is, sinds de dagen van The Staple Singers.

Haar vorige live-plaat ‘Hope At The Hideout’ was ironisch genoeg opgenomen met de achtergrond van de historische verkiezing van Barack Obama, daarentegen is deze nieuwe plaat een aanklacht tegen de Trump administratie. ‘No Time For Crying’ verbindt niet enkel de tijdloze gospel beelden van ‘motherless children’ met de hedendaagse vluchtelingencrisis, het roept ook op tot actie. In dezelfde trend als Pops Staples het aan zijn kinderen heeft bijgebracht.

Met het recente overlijden van haar zuster Yvonne en haar goede vriendin Aretha Franklin, is zij één van de weinige overblijvende grootheden van de gospel traditie. Zelf zegt ze dat ze songs zingt die door grote rocksterren voor haar zijn geschreven, maar zegt ze, dat zijn juist de songs die ze graag brengt. Ze doelt ander andere op de openingstrack van haar album, ‘Lova and Trust’ dat voor haar werd geschreven door ben Harper.

De rest van de schijf is in de volledige traditie van Mavis Stapels en worden we ook niet ontgoocheld. Luister maar naar haar versie van ‘Slippery people’ van Talking Heads, magistraal !

tracks:

01. Love And Trust
02. Who Told You That
03. Slippery People
04. What You Gonna Do Intro
05. What You Gonna Do
06. Take Us Back
07. You Are Not Alone
08. No Time For Cryin'
09. Can You Get To That
10. Let's Do It Again
11. Dedicated
12. We're Gonna Make It
13. Encore Happy Birthday
14. Touch A Hand

musicians:

Mavis Staples: vocals
Rick Holmstrom: guitar & vocals
Jeff Turmes: bass, guitar & vocals
Stephen Hodges: drums
Donny Gerrard: vocals
Vicki Randle: vocals