© Rootsville.eu

Melvin Litton & Mando Man (US)
tiltle: Between The Wars
music: country-folk
release date: 2019
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Melvin Litton

© Rootsville 2019


Eén ding kan je alvast als certitude beschouwen en dat is dat "Melvin Litton" onder diverse namen bekend staat in de muzikale wereld. Zo Wordt hij ook "The Gothic Cowboy" genoemd en trekt hij ook rond met de groep "The Border Band". Zelf noemt hij zichzelf ook "A Creek-Bank-Ghetto Boy", een tweebenig kind van de prairie. Naast een singer-songwriter is Milton ook een auteur van diverse boeken.

Na vele omzwervingen in Canada en de US belande hij tenslotte in Kansas waar nu zijn roots liggen. Na jaren met "The Border Band" muziek te hebben gemaakt is "The Gothic Cowboy" nu zijn alter-ego. Samen met Dan Hermreck aka "Mando Dan" vormt hij nu een duo waarbij ze de clubs mee bevolken. Met een troubadour ingestelde country muziek brengen ze nu country en folk die zich ergens situeert tussen Hank Williams en een Bob Dylan, en brengen met "Between The Wars" een dubbel CD op de markt met daarop liefst 26 nummers.

Op deze "Between The Wars" worden ze nog eens bijgestaan door Til Willis op harmonica en Jeff Jackson aan de staande bas. De inspiratie haalde hij uit een breed spectrum van "global news" die de legacy van Amerika komen te verwoorden. Opmerkelijk voor country en folk is dat vele van de songs de respectvolle tijd van meer dan 3 minuten herbergen. Zo is titeltrack "Between The Wars" maar even 7.43 minuten lang waarop het als storytelling kan worden ervaren. De "Murder ballad" het verhaal over Bob Rose haalt zelfs net geen 10 minuten. Over het algemeen geen vrolijk album en eentje dat eerder overhelt naar Folk dan Country.

tracks:

CD 1
Border Blues
Pretty Mary
Between the Wars
Marijuana Fields
Summer Days Are Long
Holly 'n The Drifter
Golgatha
Breakaway #2
Cold Ohio City #2
O Big Magic Moon
Yellow Rose Hotel
Caspion & the White Buffalo
Elmira

CD 2
Creek-Bank Ghetto Boys
Bagpipe Blues
The Devil's Daughter
Help Me Crossover
Murder of Bob Rose
Sunday Morning
Colorado Gambler
Fractions of Life
Montans Bound
Christmas Song
Indian Land
War Wind
Late in The Winter