© Rootsville.eu

Michael Eaton (US)
tiltle: Dialogical
music: Modern Jazz
release date: may 03, 2019
label: Destiny Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Michael Eaton

© Rootsville 2019


Destiny Records is trots om op 3 mei de release van Dialogical, het nieuwe album van saxofonist en componist Michael Eaton, aan te kondigen. Deze twaalf nummers tellende verzameling originelen is Eatons tweede release met het Austin, TX-gebaseerde label en breidt uit met de volwassen, individualistische geluidsvisie die naar voren kwam in zijn 2015-debuutopname Individuation. Terwijl dat album gekenmerkt werd door saxofonist en NEA Jazz Master Dave Liebman, wordt Dialogical uitgebreid door Lionel Loueke op gitaar en zang. Naast Eaton op tenor / sopraansaxofoons is zijn oud ensemble bestaande uit Brad Whiteley op piano, Daniel Ori op bas en gimbri en Shareef Taher op drums. Ook te horen is Jon Crowley op trompet, James Brandon Lewis en Sean Sonderegger op tenorsaxofoons, Cheryl Pyle op fluit, Dorian Wallace op piano, Brittany Anjou op vibrafoon en gyil, Enrique Haneine op udu en Sarah Mullins op marimba en driehoeken. Met de nadruk op ritme en textuur combineert Dialogical moderne jazz, minimalisme en wereldmuziek.

Dialogical opent met "Juno" - een lang form-melodie geïnspireerd door Chris Potter's schrijven op de albums Dankbaarheid en Reisgenadigheden. Hier zet Eaton de stem van Loueke in voor een prachtig effect op de thema-verklaring. Versplinterde chromatische frases van 'Aphoristic' roepen een Thelonious Monk op die voldoet aan de M-BASE-kwaliteit, terwijl 'Cipher' doet denken aan het oeuvre van Osby uit de jaren 90. Eaton maakt deel uit van de 'jazz-minimalistische wereldmuziekconvergentie', en neemt de gitaar van Brittany Anjou (Ghanese xylofoon) en vibrafoon op, evenals de udu van Enrique Haneine over het door West-Afrika geïnspireerde titelnummer. Temidden van de kinetische kwartet tracks interpoleert "Thanatos en Eros" en "Machinic Eros" zowel onbevooroordeelde, tabula rasa duo's waarop hij zijn serpentine sopraansaxofoon stem vervlochten met meester fluitiste Cheryl Pyle, een frequente partner in de afgelopen jaren, niet alleen in de duo ruimte, maar in open ontmoetingen met moderne meesters als de late harmolodische gitarist Bern Nix, saxofonist Daniel Carter, drummer Newman Taylor Baker en pianist Roberta Piket.

De besprekingen worden afgesloten met een voornamelijk door-samengestelde vierbewogen suite die Eaton beschrijft als een klassiek kamerensemble, gescoord voor Anjou op vibrafoon en gebogen vibrafoon, Pyle op fluit, Crowley op trompet, Whiteley op piano, Dorian Wallace op piano en voorbereid piano en Sarah Mullins op marimba en driehoeken. "Het is een eerbetoon aan Steve Reich en het Sextet / Octet-genre waarin hij is geschreven - die taal, mijn ideeën", zegt Eaton. "De bewegingen zijn gestructureerd rond hoe ik met het ritme omga, wat ik in de loop van de tijd wil complexeren of veranderen. Bij het laatste deel gebruik ik 12-toonrijen en structurerende akkoorden in verschillende instrumenten uit noten in de rij. "

Door zijn titel, muziek en personeel, heeft Dialogical een onderling verband en een divers muzikaal palet, en wil het op verschillende manieren communiceren met zijn publiek. Betreffende deze plaat als slechts een opstapje in het ontvouwen van zijn dynamische compositorische stijl, is Michael Eaton er trots op om deze opname te onthullen als iets prachtigs fris en creatief

tracks:

01. Juno
02. Anthropocene
03. Aphoristic
04. Thanatos and Eros
05. Cipher
06. Dialogical
07. Machinic Eros
08. I and Thou
09. Temporalities: Part I
10. Temporalities: Part II
11. Temporalities: Part III
12. Temporalities: Part IV

musicians:

Michael Eaton: Tenor & Soprano Saxophones
Lionel Loueke: Guitar (1, 2, 3, 5)
Brad Whiteley: Piano
Daniel Ori: Bass, Gimbri (8)
Shareef Taher: Drums
Brittany Anjou: Vibraphone (2, 6, 9-12) & Gyil (6)
Cheryl Pyle: Flute (4, 7, 9, 12)
Enrique Haneine: Udu (1, 6)
James Brandon Lewis: Tenor Saxophone (8)
Sean Sonderegger: Tenor Saxophone (8)
Jon Crowley: Trumpet (9,12)
Dorian Wallace: Piano & Prepared Piano (9,12)
Sarah Mullins: Marimba & Triangles (9,12)