© Rootsville.eu

Miki Purnell (US)
tiltle: Midnight Bloom
music: Jazz
release date: october 13, 2019
label: Independent
info artist: Miki Purnell
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Met haar debuutalbum "Swingin' To The Sea" scoorde Miki Purnell heel hoog bij de jazzcritici en dus kon een opvolger niet uitblijven. Nu met de release van haar follow-up "Midnight Bloom" bouwt de deze zangeres voort op haar eerdere succes terwijl ze 14 nummers verkent die te maken hebben met het 's nachts ervaren van de wonderen van de natuur.

Miki Purnell, geboren en getogen in Hiroshima, Japan, heeft zeven jaar klassieke pianolessen gehad en genoot van zingen toen ze een kind was. Op de universiteit ontdekte ze jazz, beginnend met de Miles Davis / Bill Evans-opname van "Blue In Green" en vervolgens verliefd op het zingen van Chet Baker ("Ik ben dol op hoe hij op een mooie manier heel droevige en deprimerende liedjes kan zingen") ), Ella Fitzgerald, Carmen McRae, Sarah Vaughan, Billie Holiday, Nancy Wilson, Julie London, Blossom Dearie en Anita O'Day. Miki begon haar eigen liedjes te schrijven, won een liedjeswedstrijd en zong in een jazzclub. Ze werd echter al snel een arts gevestigd in Hawaii en muziek werd op een laag pitje gezet met een paar uitzonderingen.

Pianist-arrangeur Tamir Hendelman werkte een groot deel aan Swingin ’To The Sea en hij is terug voor Midnight Bloom. "Ik heb een concert gegeven in Vitello's met het trio van Tamir en ik vond het erg leuk hoe responsief ze zijn en hoe ze met elkaar omgaan. Ik werd geïnspireerd om zijn trio met drummer Dean Koba en bassist Alex Frank te gebruiken en gitarist Pat Kelley en Bob Sheppard toe te voegen aan tenor, sopraan en fluit op sommige nummers. ”Daarnaast voegt percussionist Tommy Aros kleur en sfeer toe aan vier van de selecties ("No Moon At All", "Solitary Moon", "Happy Madness" en "Love Dance").

De stem van Miki Purnell is de afgelopen jaren in kracht en schoonheid gegroeid, zoals duidelijk te zien is in het memorabele programma. Er zijn veel hoogtepunten in de 14 maan- en nachtliedjes die een breed scala aan stemmingen, tempo's en onderwerpen behandelen, of het nu het vrolijke swingnummer 'Moonlight Savings Time' is, een verleidelijke versie van 'No Moon at All' of de superieure ballad zingen (vol ingetogen gevoel) op "Quiet Now."

Haar versie van "Embraceable You" is bijzonder speciaal omdat het de vocale teksten van Miki bevat voor de solo van Lester Young van een concert in Carnegie Hall uit 1949. "Midnight Madness Called Jazz," is gebaseerd op Thelonious Monk's "’ Round Midnight "maar heeft een pittige nieuwe melodie en, na een beetje van het originele nummer, de woorden van Miki. Het zelden uitgevoerde "Wrap Your Troubles In Dreams" (een hit voor Bing Crosby in de jaren 1930) is geïnspireerd op de opname uit 1945 van Coleman Hawkins met zijn levendige variatie op de melodie. Andere selecties zijn 'Happy Madness' (een bijzonder lonende showcase voor de mooie stem van Miki), 'Quiet Now', 'The Night We Call It A Day', een vrolijke 'Teach Me Tonight', een paar fijne scats over 'Love Dance', en beklijvende ballad-vertolking van "Solitary Moon", "You Are There", "Stars" en Miki's originele "Midnight Bloom", die haar 's nachts alleen in haar bloementuin vangt.

tracks:

01 (There Ought To Be A) Moonlight Saving Time
02 Ambraceable You
03 No Moon At All
04 Estrada Branca (This Happy Madness)
05 Round Midnight / Midnight Madness Called Jazz
06 Quit Now
07 Love Dance
08 The Night We Called It A Day
09 Teach Me Tonight
10 You Are There
11 Solitary Moon
12 Wrap Your Troubles In Dreams
13 Stars (Endless Stras)
14 Midnight Bloom

musicians:

Miki Purnell: vocal
Tamir Hendelman: piano
Dan Koba: drums
Alex Frank: bass
Bob Sheppard: sax, clarinet, flute (2, 5, 9, 11, 12)
Pat Kelley: guitar (4, 7, 11)
Tommy Aros: percussion (3, 4, 7, 11)