© Rootsville.eu

Natalie Cressman & Ian Faquini (US/Braz)
tiltle: Setting Rays of Summer
music: Jazz
release date: april 05, 2019
label: Cressman Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Natalie Cressman

© Rootsville 2019


Het familie label, Cressman Music is trots om op 5 april release van Setting Rays of Summer aan te kondigen. Het nieuwe duo project van trombonist en singer-songwriter Natalie Cressman en de Braziliaanse componist, gitarist en vocalist Ian Faquini. Op basis van impressionisme, jazz en de geweldige Braziliaanse songwritingtraditie is "Setting Rays of Summer" een verzameling van tien nummers origineel materiaal met composities in drie verschillende talen: Portugees, Engels en Frans. Met de warme instrumenten van akoestische gitaar en trombone naast tweevoudige vocale harmonieën die de Portugees met Portugees accent koesteren, weven Cressman & Faquini hun muzikale stemmen samen om een ​​volledig georkestreerd geluid te creëren, passend bij een veel groter ensemble. Het paar viert deze release met een uitgebreide tournee door Californië, Oregon, Washington, Colorado en New York in april 2019.

Cressmans vijfde album als leider en Faquini's derde, Setting Rays of Summer, is een unieke intieme debuutsamenwerking. Met verschillende ritmes uit Brazilië, waaronder baião, samba en ijexá, omvat het album een ​​breed spectrum van muzikale grond. De wereldwijde kijk op muziek van het duo komt grotendeels tot uitdrukking in de uitgesproken compositorische stem van Faquini, met af en toe een songtekst geschreven door Cressman. Het album opent met "Terê", een deuntje dat zijn titel haalt van een vrouw met dezelfde naam. Het lied is een sociale verontwaardiging over de epidemie van geweld tegen vrouwen, met name de economisch achtergestelde vrouwen van de Braziliaanse gemeenschappen die bekend staan ​​als favelas. Hoewel het onderwerp conflict en ontberingen weergeeft, is het ritme optimistisch in een dualiteit die vaak aanwezig is in de sambatraditie.

Terwijl "L'aube" Faquini's muzikaliteit combineert met teksten geschreven door Cressman in het Frans, is "Debandada" een ijexá - een traditioneel Braziliaans ritme van Afrikaanse oorsprong. Hoewel de compositie geworteld is in de Braziliaanse folkloristische traditie, onderzoekt ze nieuwe harmonische en melodische paden. Terwijl de Portugese term 'Debandada' meestal verwijst naar de migratie van een zwerm vogels, is hier de behoefte van dieren aan ontsnapping uit hun regenwoudhabitat, als gevolg van de vernietiging van hun huis door de mens. Het titelnummer is de eerste samenwerking tussen het paar. De eenvoudige schoonheid van de melodie weerspiegelt de invloed van componisten van Debussy tot The Beatles. De teksten volgen de cadensen van de melodie met een puur verhaal van twee zielen die in de buurt groeien naarmate de seizoenen veranderen.

Cressman en Faquini zetten deze muziek voort met de hoop dat hun eerlijkheid en intimiteit emotioneel resoneert met hun publiek. Luisterend naar nieuwe verhalen en nieuwe stijlen van Braziliaanse muziek, wordt Setting Rays of Summer geleverd met een innemende eenvoud die een frisse, individualistische sonische visie vertoont.

tracks:

01. Terê
02. L'Aube
03. Lenga Lenga
04. Debandada
05. Setting Rays of Summer
06. Mandingueira
07. My Heart Again Will Rise
08. Uirapuru
09. Musea Nacional
10. Sereia

musicians:

Kenny Banks Jr.: Piano
Kevin Smith: Bass
Henry Conerway III: Drums