© Rootsville.eu

Nick Waterhouse (US)
tiltle: Nick Waterhouse
music: Rhythm 'n Blues - Soul
release date: 2019
label: Innovative Leisure
info artist: Nick Waterhouse

© Rootsville 2019


Nick Waterhouse werd in Santa Ana Cal. geboren en is een true believer van rhythm 'n blues zoals we die kennen van 50-ties en 60-ties. Buiten rhythm 'n blues mixt hij ook elementen van soul en jazz in zijn nummers. Die invloeden kreeg hij mee van zijn ouders die fan waren van namen als Aretha Franklin en Mose Allison. Toen Nick verhuisde richting San Francisco raakte hij bevriend met Matthew Correira. In 2010 vormde hij een band met als naam "The Tarots" maar speelde ook vaak bij de garagerock band "Allas-Lah" waar hij door de States en Europa mee toerde.

Later werkte hij ook als producer en werkte in die hoedanigheid voor "Allas-Las" maar ook voor de soulformaties "Ural Thomas & the Pain" en "The Boogaloo Assassins". In 2014 bracht hij zijn 2de album "Holy" uit en op zijn volgende album "Never Twice" van 2016 zong zelfs soulzanger Leon Bridges mee. Recent verscheen Nick Waterhouse zijn nieuwste "Selftitled" en vierde album. Nick Waterhouse speelde in 2017 op "Goezot in 't Hofke".

De meeste nummers zijn originals van zijn hand al blijft hij ook trouw telkens een nummer op te nemen van een goede vriend. Deze keer is dat "I Feel a Urge Coming On" van zijn mentor Joshie Jo Armstead. Nick Waterhouse maakt doorwinterde soul en rhythm 'n blues die veelal rauw en doordringend klinkt. Het gemis aan een grijze cover is meteen ook zijn sterke punt als songwriter.

Opener van het album is het eerder laidback gebrachte "By Heart". Vanaf "I Feel an Urge Coming On" krijgen we de heerlijke soul te horen met een van zijn sterke punten en dat is zijn warme klankkleur. Nummers met allen een zekere authenticiteit en dansbare grooves zoals we die kennen uit de 60-tiger jaren. Op nummers als "Wreck The Rod" en "Man Leaves Town" neemt hij een beetje afstand van de vertrouwde rhythm 'n blues waarna hij op het instrumentale "El Viv" een beetje laat proeven van de rock 'n roll in hem. Afsluiter van dit hoogstaand album is het catchy gebrachte " Wherever She Goes (She Is Wanted)".

tracks:

01. By Heart
02. Song for Winners
03. I Feel an Urge Coming On
04. Undedicated
05. Black Glass
06. Wreck the Rod
07. Which Was Writ
08. Man Leaves Town
09. Thought & Act
10. El Viv
11. Wherever She Goes (She Is Wanted)

musicians:

John Anderson - Electric Guitar, Acoustic Guitar, Fender Bass
Eliana Athayde - Double Bass & Electric Bass, Backing Vocals
Drew Erickson - Piano & Hammond B3, Harmonica, Celeste
Bart Davenport - Electric Guitar & Backing Vocals
Paula Henderson - Baritone Sax
Eric Jackowitz - Drums & Backing Vocals
Andres Rentaria - Percussion & Hand Drums
Mando Dorame - Tenor Sax
Randal Fisher - Tenor Sax
Jared Tankel - Baritone Sax
Mark Pender - Trumpet
Ricky Washington - Flute
Matt Tecu - Drums
Paul Butler - Electric Piano & Backing Vocals
Roberta Freeman - Backing Vocals
Carol Hatchett - Backing Vocals