© Rootsville.eu

Nico Duportal & The Sparks (F)
tiltle: Dog, Saint And Sinner
music: Roots 'n Soul
release date: 2019
label: Music Box Publishing
info artist: Nico Duportal

© Rootsville 2019


Het was even wachten wanneer het nieuwe album van Nico Duportal zou gaan verschijnen. Dat het hoofdaandeel soul zou gaan worden mochten we vorig jaar al vernemen tijdens een optreden in het "Ace Café" met de soulsleper "Keep On Keepin' On ". De eerste kennismaking met de nieuwe band "The Sparks" kwam er dit jaar waar Ivan van "Blues Happening" in Zelzate voor de Belgische primeur kwam te zorgen. De verwarring kwam er hoe het album en waar het album zou worden uitgegeven.

zijn "Rhythm Dudes" kende Nico Duportal een wereldwijd succes met succesvolle albums als "Guitar Player" uit 2015 en het in 2016 uitgegeven "Dealing With My Blues". Het begon echter allemaal met het album "Meet Me in The Basement" uit 2009 waarna ook nog volgden "Goin' Back To Ya" (2011) en "Real Rockin' Papa" (2013).

Als "Nico Duportal & The Sparks" wordt er evenwel een nieuw hoofdstuk geschreven in de analen van deze in Grande-Synthe (F) wonende root & soulman. Zijn inspiratie haalde Nico Duportal evenwel bij bluesmannen als Jimmie Vaughan en Luther Allison maar ook bij rhythm 'n blues iconen als Ray Charles en Matt «Guitar» Murphy.

De roots is niet helemaal verdwenen uit zijn muziek maar soul neemt meer en meer de plaats in en dat kan je al meteen horen op opener " Sweet Brown Eyed Woman", een nummer dat ook als single reeds op de markt is. Soul die je meteen doet denken aan de Stax periode en dus nummers die overvloeien van soulvolle horns, zo ook op het daaropvolgende "My Promised Land".

Zijn typerende gitaarlicks met het samengaan van de blazerssectie zoals op "Time Is The Money Of Love" zijn typerende nummers waaraan je verhangen kan raken. Op de echte soulsleper moeten we wel wachten tot "Keep On Keepin' On" uit de boxen galmt maar alles verandert weerom met de foolfiller "No Hate, Just Pain". Afsluiter is een kiekebisj moment met "Just A Rolling Man" en ook met deze "The Sparks" blijven we uiteraard fan.

tracks:

01. Sweet Brown Eyed Woman
02. My Promised Land
03. Time Is The Money Of Love
04. With My Bare Hands
05. Heartbroken Teenager's Idol
06. Lost In Her Game
07. Isn't It Wrong
08. Keep On Keepin' On
09. No Change
10. No Hate, Just Pain
11. A Good Man
12. Just A Rolling Man