© Rootsville.eu

Øyvind Torvund (Nor)
tiltle: The Exotic Album
music: Free Jazz
release date: 2019
label: Hubro
info artist: Øyvind Torvund
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 20198


Je zou haast kunnen stellen wanneer je als Noorse muzikant je wil toewijden tot de richting "Free Jazz" je vast en zeker onderdak zal vinden bij het label "Hubro". Een nadeel van de covers bij "Hubro" is dat ze commercieel niet al te toegankelijk zijn en veelal als niet Noor het soms moeilijk lezen is. Ook op het album "The Exotic Album" steekt dit euvel weer de kop op.

Øyvind Torvund is een Noorse componist die gitaar speelde in diverse in rock- en improvisatiegroepen. Naast de reguliere muziekstudies in Oslo en Berlijn wordt zijn muziek verzamelt als ongelijksoortige materialen met een inconsistente houding. Eenvoudig in een complexe context, improvisatie die naast exacte notatie bestaat, muziek in combinatie met film of projecties, ernst in contrapunt met humor.

Het album geeft typische exotische klanken weer in een mix van nieuwe en free jazz. Soms retro overkomend dan weer to the point. De nummers nemen je mee ergens te midden van een lagune waar cocktails en exotische vrouwen in het beeld opduiken. Øyvind Torvund is enkel de componist en laat muzikanten als Kjetil Møster , Jørgen Træen en het BIT20 Ensemble onder leiding van Trond Madsen opdraven voor de uitvoering ervan. Het album herbergt tegendraadse elementen in het genre van experimentele synthesizer elektronica.

tracks:

01 Ritual 1
02 Stary Midnight
03 Wind Up Paradise Girls
04 Waking Up Again
05 Rainforest Morning
06 Rainbow Crystal
07 Jungle Alarm
08 Ritual 2
09 Cava
10 Out Of The Jungle