© Rootsville.eu

Paul Nelson (US)
tiltle: Over Under Trough
music: Blues - Americana
release date: january 25, 2019
label: Reaction Records
info artist: Paul Nelson
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


Adembenemend mooi is het verdict na het beluisteren van deze "Over Under Trough" van Paul Nelson. Het album met 11 nummers waarvan 10 originals is een toonbeeld van vakmanschap dit gedefinieerd tot in het kleinste detail. Een album met daarop als enige cover "I Walk The Line" van Johnny Cash aka de "Man in Black" en dan nog in een nieuw beklijvend arrangement gestoken dat rillingen bij je opwekt.

Het album werd opgenomen in Newburyport MA met als producer niemand minder dan Tom Eaton. Voor dit album verenigde Paul Nelson een band van plaatselijke folk en blues iconen rond zich en de opnamen werden beëindigd in oktober van 2018 met daarop onder meer gitarist Kevin Barry en vocaliste Kristin Cifelli. De harmony vocals van Kristin Cifelli, Nickie Fuller en Paul's mentor Ellis Paul spelen een belangrijke rol in het gevoel van deze plaat. Een rootsy blend van onder meer een Amos Lee, Lyle Lovett en een Ray Lamontagne geven de nummers een specifiek karakter.

Opener op deze "Over Under Trough" is het bluesy aanvoelende "Go Down Ezekiel", een nummer dat bijzonder donker aanvoelt en die qua beleving de toon zet voor het verdere verloop van het album. Een album waarbij het donkere aspect van de nummers je aan de speakers weet te kluisteren. Ook het daaropvolgende "Ghost In The Basement" kan je als spooky ervaren. Zijn ietwat rauwe nasale klankkleur staat in perfecte harmony met zijn akoestisch gitaarspel aangevuld door subtiel op de achtergrond verblijvende en verbluffende muzikanten. Ook de aanwezigheid van de harmony vocals al van een Kristin Cifelli blijven onvoorwaardelijk door je hoofd spoken. Luister maar eens naar "Color It Blue".

"Over Under Through", het titelnummer van het album, is een nummer met een serieus, aansprekend geluid. Een pracht van een Americana nummer met enige toevoeging van twang. Als afsluiter van dit album is er het intieme "There Is Weeping " met als additief Kevin Barry op de lap steel en die hemelse hamrony vocals. Ik ben fan!

tracks:

01 Go Down Ezekiel
02 Ghost In The Basement
03 Color It Blue
04 Secret
05 Lay A Little
06 Alice Mullin
07 I Walk The Line
08 Relative Work
09 Silent Majority
10 Over Under Through
11 There Is Weeping 

musicians:

Paul Nelson: vocals, acoustic guitar, mandolin, Fender Rhodes, percussion
Kevin Barry: electric & acoustic guitars, lap steel
John Sands: drums percussion
Richard Gates: electric bass
Paul Kochanski: upright & electric bass
Tom Eaton: percussion, Hammond B3
Jeff Oster: trumpet, flughelhorn
Kristin Cifelli: harmony vocals
Ellis Paul: harmony vocals
Nickie Fuller: harmony vocals