© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (NL)
tiltle: Roadtrippin' (4ology)
music: Blues & Dirty Rock 'n Roll
release date: 2019
label: Ralph de Jongh Recordings
info artist: Ralph de Jongh

© Rootsville 2019


Wanneer de veelal op klompen acterende Nederlandse bluesman "Ralph de Jongh" met veel trompetgeschal een nieuw album aankondigt mag je er van op aan dat het iets speciaals is. In de bus stak deze "Roadtrippin" en het werd meteen een 4-dubbel album en daarmee knipt hij een serieus stuk bluestime uit mijn dagdagelijkse bezigheid. Liefst 43 nummers componeerde hij voor dit huzarenstukje en daarmee is hij bijlange niet aan zijn proefstuk toe. Alles zeggende blues waarbij het lijkt of hij de inspiratie gaan opdoen is in de "Delta" al zal ook een veel betekend hemellichaam er wat mee te maken hebben. Deze "Roadtrippin" werd ingeblikt in de "Jan Kisjes Studio" in het Nederlandse Dalfsen. Soms warm en intiem, een ander moment dan weer pure rock 'n roll. Niet te geloven dat dit zijn 4de realisatie is dit jaar waarbij "Quantum" ook al een 4-delig album was. Een onwaarschijnlijk creatieve brein dus.


photo's Ralph de Jongh © Rootsville

Een kenmerk van deze Ralph de Jongh is bij wijlen zijn howlin' voice waar hij zijn handelsmerk heeft van gemaakt zoals duidelijk wordt op de opener "It Must Be Me". Het moet zijn dat bij iedere gedachten wisseling van Ralph dit het ontstaan betekent van een nieuw nummer. Ook al wordt hij veelal vergeleken als een Nederlandse Mick Jagger toch is het alsof deze 43 nummers hun oorsprong vinden in de cottonfields deep down south. Nummers als "Today I A Whole Long Today" en "Days Way Back When 2" raken je tot in het binnenste van je wezen.

Alle 43 nummers afzonderlijk gaan beschrijven zou onwaarschijnlijk worden ook al omdat je in zijn ziel zou moeten kunnen kijken om het gevoel weer te geven dat Ralph hier over komt te brengen. Deep routed Delta blues als "Walking Blind On This Earth" en "I Learned To Speak, I Learned To Count, I Learned To Write And Read" vinden we dan weer terug op deel 2 van deze "4ology". Ook hier op deze tweede CD zijn er uiteraard enkele nummers die me weten te pakken zoals het intieme "Soultroubles" of wat gedacht van "No More Troubles".

Op deel 3 lijkt het wel of hij in een neerwaartse spiraal kom te zitten met als opener "As I Pass On To Another Place" maar steeds ook weer komt ook de romanticus in hem naar boven zoals op "I Forgot To Tell You What's On My Mind". Diep alles zeggende blues waarbij je genoodzaakt wordt om naar te luisteren. Even opschudding toch wel wanneer "Light Of My Love" door de speakers galmt en misschien ja, met een knipoog naar Jagger.

Alvorens deel 4 te beluisteren moet ik wel een eerste zo een geel "Note It" aan mijn PC bevestigen om op een zeldzame avond me in de zetel kan gaan neervleien met een goed glas rode wijn om dan zo ongestoord met koptelefoon op het hoofd deze "4ology" ongestoord opnieuw te gaan beluisteren...en te beleven. Op numero quatro komen ook zijn begeleiders een ietsje meer in de spotlights zoals te horen om het howlin' bluesje "Look Me At The Blue Sky". Nummers als het rockende "This Is The Way Life Goes", " I Wrestle In This World" en "Boy Boy Boy Live" komen qua tijdslimiet duidelijk buiten de normen van het Europese songfestival te vallen maar dat zal "Ralph de Jongh" duidelijk worst wezen. In ieder juke joint in Nederland en buiten de landsgrenzen heen is hij dan weer meer dan welkom...en daar bedoelen we ook België mee hé Ralph ;-)

Deze "roadtrippin" duidelijk een must voor iedere bluesliefhebber te noemen...het trippen volgt dan automatisch, help me find the light in me 'cause this is dirty rock 'n roll!

tracks:

album 01

01 It Must Be Me
02 I'm A Singer Straight From The Heart
03 Today I A Whole Long Today
04 Days Way Back When 2
05 Soultroubles
06 Geroge Lazy Bee
07 No More Troubles
08 White Haired Man Wearing The Rainbow Flag
09 Dressed In Rock 'n Roll
10 Whispers Of A Fine Young Man

album 02

01 Walking Blind On This Earth
02 Angel Carrying Me Home
03 I Learned To Speak, I Learned To Count, I Learned To Write And Read
04 I'll Wear My Kilt I'll Wear My Bare Feet Too
05 Children Are You The Rainbow In The Fields
06 I'm Magical I Was Born With The Light Inside
07 All The Hurt Was In The Way
08 Dying
09 Sobered Up Free At LAst No Longer Beaten By The Shine
10 Put Your Feet On Mama Earth
11 I Don't Wanna Read The News No More

album 03

01 As I Pass On To Another Place
02 I Forgot To Tell You What's On My Mind
03 I Need A Soulshower Now
05 Jouer De La Raquete
06 Light Of My Love
07 When You're On My Mind
08 You Feel The Same As Me
09 I Will Be Back In The Middle Of The Night
10 Hear Me Talking Back To The Walls

album 04

01 Smiling Circleclowns
02 Look Me At The Blue Sky
03 This Is The Way Life Goes
04 I Wrestle In This World
05 Back To Th eOcean Of Love
06 Ocean Of My Live
07 Message Live
08 Boy Boy Boy Live
09 Even If
10 Can't Work No More
11 Watchdog
12 Help Me Find The Light In Me

musicians:

Ralph de Jongh: vocals, guitar, bluesharp, piano
Elmore James van Dodewaard: drums
Chi Ron Schut: guitar
Nico Heilijgers: bass
Moon Anderson: additional percussion