© Rootsville.eu

Ralph Peterson's Get-Next Bigband (US)
tiltle: Listen Up!
music: Jazz
release date: november 12, 2019
label: Onyx Productions
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ralph Peterson

© Rootsville 2019


Listen Up! toont de uitmuntendheid van deze groep jonge Berklee-spelers onder begeleiding van volleerde drummer Ralph Peterson, terwijl het leven en de muziek van de legendarische Art Blakey worden gevierd. Zoals Peterson opmerkt: "... het hele arrangement, met uitzondering van" The Art of War "en" In Case You Missed It "werd gedaan door studenten van Berklee. Ze tonen volwassenheid, finesse en uitbundigheid als arrangeurs. ”Het album belichaamt de geest van de Jazz Messengers, omarmt het didactische karakter van Blakey's legendarische instelling als een middel om nieuw enthousiasme voor de muziek te brengen en de kunstvorm te bestendigen. "Back in 1983," herinnert Peterson zich, riep Art Blakey mij om met de Jazz Messengers op het Boston Globe Jazz Festival te spelen. Dat concert was transformerend in mijn leven en nu heb ik de kans om de cirkel rond te maken en die ervaring uit te breiden naar deze jonge muzikanten hier.

Na het maken van hun professionele debuut bij Scullers in Boston eind 2017, bracht de Peterson-geleide Gen-Next Big Band hun 2018 debuutalbum Remember Bu: Alive Vol. 4 bij Scullers, een live-opname van de groep met collega Art Blakey aluin Donald Harrison. Een jaar later begint de Gen-Next Big Band aan hun allereerste studioalbum

Het album begint met een knal terwijl de muzikanten door een pittige opstelling van de compositie "Arabia" van Curtis Fuller blazen, die debuteerde op Mosaic uit 1961. Vanaf de eerste downbeat merk je de precisie van het ensemble op. Terwijl het stuk zich ontvouwt, worden het verbluffende samenspel en de indrukwekkende dynamische mogelijkheden van de groep duidelijk; en meteen word je teruggebracht naar het klassieke geluid van Blakey.Prof. Peterson blaast ook een soulvolle gedempte cornet aan het einde van het stuk.

Het tweede nummer, "Acceptance", is een van de twee originele composities gecomponeerd door bandleider Ralph Peterson die in deze release zijn opgenomen. Deze door ostinato gedreven post-bop-conceptie bevat transcendente solo's van trompettist Robert Vega Dowda, fluitist Joe Melnicove en bandleider Ralph Peterson. De band is in volle gang op "In Case You Missed" van Bobby Watson, die brandende solo's verhandelt over de muziektent.

De track bevat een prachtige lyrische solo van messenger Kuumba Frank Lacy en ook laat Peterson zijn drumstel achter voor een 2e uitstapje naar de cornet, handelend met trompettist John Michael Bradford. Het album wordt afgesloten met een ander origineel van Peterson getiteld "The Art of War". Deze drijvende post-bop compositie is gearrangeerd door Todd Bayshore en bevat pittige drum solo-transacties tussen Peterson en student Christian Napoleon, een viering van de dual-drummer-instrumentatie die deze release zo speciaal maakt, teruggrijpend naar een tijd waarin Peterson zelf solo's verhandelde met Blakey zelf.

tracks:

01. Arabia
02. Art of War
03. Time Will Tell
04. Skylark
05. Down Under
06. Sweet 'n Sour
07. This is For Albert
08. In Case You Missed It
09. Acceptance