© Rootsville.eu

Ralph Peterson & The Messenger Legacy (US)
tiltle: Legacy: Alive vol.6 At The Side Door
music: Jazz
release date: may 20, 2019
label: Onyx Productions
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ralph Peterson

© Rootsville 2019


Al meer dan 30 jaar is Ralph Peterson een van de onderscheidende en herkenbare drummers in de jazz. Naast zijn onvergelijkbare talent achter de drumkit, wat heeft geleid tot samenwerkingen met mensen als Terence Blanchard, Branford Marsalis, David Murray, Roy Hargrove, Michael Brecker, Regina Belle, Betty Carter en The Roots in een carrière van bijna 35 jaar, werd hij ook geselecteerd door Art Blakeyals de tweede drummer in de legendarische bandleider Jazz Messenger Big Band tot de dood van Blakey in 1990.

De release van deze "Legacy" komt tijdens een bijzonder vruchtbare periode in de carrière van Peterson. Dit is de zesde editie in zijn "Alive" -serie van live-opnames en zijn derde release in zes maanden. In oktober bracht Onyx Productions de I Remember Bu: Alive Vol. Uit. 4 bij Scullers met de GenNext Big Band en Inward Venture: Alive Vol. 5 bij de zijdeur met dit kwintet Aggregate Prime. Beide albums kregen brede internationale aandacht en resulteerden onder meer in Downbeat Magazine en Jazziz Magazine.

De nalatenschap van Art Blakey en de Jazz Messengers is een levende ademtraditie van hard swingende muziek die wordt gedragen door de vele spelers die de gelederen hebben bereikt van wat misschien wel de grootste kleine groep in de geschiedenis van de jazz was. Blakey begon zijn legendarische carrière als pianist in zijn geboorteland Pittsburgh, maar schakelde snel over naar de drumkit en maakte naam in het spelen van swingritmes in de traditie van mentors Chick Webb en Big Sid Catlett met de Fletcher Henderson Big Band.

De muziek op deze dubbele schijf, geruimd uit de volumineuze Jazz Messengers-discografie van meer dan honderd albums, werd live opgenomen op The Side Door in Old Lyme, Connecticut op 12 en 13 oktober in 2018, na het debuut van de band in Scullers in Boston. Op wat de 99e verjaardag van Blakey was. De uitvoeringen van de groep van deze klassieke composities blijven trouw aan de Messenger-stijl van geen houdingen geblokkeerde energieke solo's op lyrische melodische lijnen met Peterson onvermoeibaar stoken de vlammen met behulp van de Blakey ritmische lexicon van het aandrijven van de persrollen en rim shots, opwindende tonaal geavanceerde tom-tom patronen, een niet-aflatende grooves.

CD 1 wordt geopend met Ala-modus van Curtis Fuller, het eenvoudige groovende stuk dat voor het eerst op de Jazz Messengers verscheen !!!Bobby Watson's zangerige wals "Wheel Within A Wheel", voor het eerst opgenomen op de plaat van Montreux / Northsea, heeft de altsaxofonist tot een van de beste componisten van zijn generatie gemaakt. Freddie Hubbard's "The Core", een toewijding aan de actiegroep Congress of Racial Equality voor burgerrechten die verscheen op het Mosaic-album van 1964, is een van de krachtigste stukken uit het Messenger-repertoire. "My One And Only Love" was een favoriet van Blakey's die vaak werd gehoord als een van de nachtelijke ballad-functies van de band voor saxofonist Bill Pierce. Curtis Fuller's arrangement van het kinderliedje "Three Blind Mice", het titelnummer van het 1962 Messenger-album, was een onverwachte hit voor de band. De eerste schijf van de datum eindigt met "Blue March", de Benny Golson-klassieker geschreven voor Blakey voor het Moanin-album dat tot de laatste dagen van de band in het Messenger-boek bleef.

CD 2 begint met "In Case You Missed It", nog een juweeltje van Watson, een die het thema van Ronnie Laws disco-tijdperk speelt, hit "Always There". Het wordt gevolgd door Golson's "Along Came Betty", een tweede klassieker van het Moanin-album dat net als "Blues March" een eeuwige favoriet bleef met Messenger-muzikanten en fans. vanaf de introductie in 1958 in het boek van de band tot aan de einduitvoeringen van de groepen. Wayne Shorter's "Children Of The Night" is een ander powerhouse-stuk uit het Mosaic-album van de band. De Broadway-standaard "That Old Feeling" van Sammy Fain en Lew Brown vond zijn weg naar het Messenger-repertoire als een functie voor Cedar Walton op de datum van de Three Blind Mice. Hier biedt het Keezer en Essiet de mogelijkheid om in de schijnwerpers te komen terwijl de frontlinie de gelegenheid krijgt om hun karbonades te ontspannen. De schijf komt tot een spannende afwerking met het klassieke Messenger-arrangement van de Juan Tizol Ellington-karwei, "Caravan", waarvan Blakey graag "niemand in het bijzonder" zegt, met explosieve uitspraken van Lynch, Watson, Pierce, Keezer en ten slotte Peterson. In dit honderdjarige jubileum, dat de 100e verjaardag van de geboorte van Art Blakey markeert, blijft de muziek die onder de vlag van zijn Jazz Messengers wordt gegenereerd.

tracks:

CD 1

01. A La Mode
02. Wheel Within A Wheel
03. The Core
04. My One and Only Love
05. Blind Mice
06. Blues March

CD 2

01. In Case You Missed It
02. All Along Came Betty
03. Children Of The Night
04. That Old Feeling
05. Caravan