© Rootsville.eu

Reverend Sekou (US)
tiltle: When We Fight We Win (Live In Memphis)
music: Blues, Soul, Gospel
release date: 2019
label: Zent Records
info artist: Reverend Sekou

© Rootsville 2019


Osagyefo Uhuru Sekou is een bekende activist, theoloog, auteur, documentairemaker en muzikant.Hijwerd geboren in St. Louis, Missouri en groeide op in de landelijke Arkansas Delta. Rev. Sekou's muziek is een unieke combinatie van North Mississippi Hill Country Music, Arkansas Delta Blues, Memphis Soul en Pentecostal steel guitar. In mei 2017 bracht hij "In Times Like These" uit, geproduceerd door de zesvoudig Grammy genomineerde North Mississippi Allstars. Hij zet zich in voor de rechten van de Afro-amerikanen, en de ongelijkheden in zijn land. Zelf werd hij al verschillende malen gearresteerd maar dat belet hem niet om verder te zetten.

Met “When We Fight We Win” levert de Reverend een geweldige schijf af samen met zijn Nashville band, The Freedom Fighters. De muziek is moeilijk te definiëren, want fladdert van blues, over soul naar gospel en soms een vleugje reggae zoals in ‘Revelation’. Maar vooral bevat het véél gospel zoals in de opener ‘Resist’, “We want freedom and we want it now” onder dat motto gaat de openingssong van start. In de intro zit de beruchte protestspeech naar aanleiding van de door de politie vermoorde zwarte tiener Michael Brown verwerkt die Sekou in de gevangenis deed belanden. We krijgen rauwe snerpende blues riffs  in ‘Muddy and Rough’.

Hij maakt veel gebruik van blazers en ook de Hammond heeft een prominente rol in het geheel en hier en daar snerpen de gitaren als teken van protest. ‘We Comin’ is een schitterend werkstuk en wordt al eens “het nieuwe volkslied van de moderne Civil Rights-beweging” genoemd. ‘Revelation’ heeft dan weer, zoals gezegd, een reggae ondertoontje en doet wat denken aan Bob Marley. Van ‘Loving You Is Killing Me’ word je stil, want dit is een pakkend nummer, die je grijpt tot diep in je binnenste. In het laatste nummer ‘The Devil Find Work’,  waar het essay van James Baldwin wordt verwerkt, wordt halverwege de song overgeschakeld van een slepend bluesritme naar een echte opzwepende gospelsong, waar de blazers wegmarcheren op de tonen van “When the Saints Go Marchin In” .

Op het einde nog een bonustrack, een ode aan Mississippi, die je weer in je nekvel grijpt. In zijn geheel is deze plaat een militant statement dat aansluiting vindt bij het huidige  straatprotest in de VS en dat perfect aansluit op zijn vorig album. Kortom, hier werd een mooi stukje werk afgeleverd, die iedereen zal kunnen boeien. (Marcel)

tracks:

 1. Resist
 2. When We Fight We Win
 3. Bury Me
 4. Muddy And Rough
 5. We Comin'
 6. Revelation
 7. Loving You Is Killing Me
 8. Goodbye Baby
 9. Thank You
 10. The Devil Finds Work
 11. Mississippi (Bonus Track)

musicians:

Lead Vocals:  Rev. Sekou
Background vocals:  Kim Mont and April Rucker
Guitar:  Philp Everett Hughley
Bass:  Joey Green
Keys and B3 Hammond Organ:  Kery Greene
Drums: Derion Haynes
Saxophone: Kharyree Northcross
Trombone: Sam Dismuke