© Rootsville.eu

Richie Arndt & Band (D)
tiltle: Back To Bad
music: Blues - Roots
release date: 2018
label: Fuego
info artist: Richie Arndt

© Rootsville 2019


Door het opzoeken van verre oorden als de Azoren voor de "European Blues Challenge" heb je het voorrecht om nieuwe en onverkende terreinen te ontdekken in het blueslandschap. Eenjte waarvan we hier nog niet hadden gehoord was de talentvolle bluesmuzikant Richie Arndt. Hij viel tijdens zijn challenge meteen op door het relax brengen van onze geliefkoosde muziek, gesteund door een band waar hij kon op bouwen. Tijdens de "Blues Market" hadden we achteraf een gesprek met Richie om hem alvast een ietsje beter te leren kennen.


Richie Arndt @ EBC Azoren 2019

Richie Arndt werd geboren op 23 februari 1958 in het Duitse Bielefeld. In zijn thuisland is deze blues- en rockmuzikant al jaren een bekende verschijning. Arndt begon al op zeer jeugdige leeftijd met gitaarspelen. Na tien jaar met de populaire Skydogs te hebben gespeeld voltooid hij zijn opleiding als muziekleraar. Naast zijn baan als leraar krijgt hij vanaf 1995 bekendheid in de Duitse bluesscene met zijn groep The Bluenatics. Richie Arndt haalde zijn inspiratie bij namen als Rory Gallagher, Johnny Winter en Jimi Hendrix maar zijn blues weerspiegelt zich eerder als traditionele 'good feelin' Blues.

In 2016 ontvangt hij voor zijn soloalbum "Mississippi - Songs Along The Road" in Duistsland de "‘German Blues Award" voor beste bluesalbum. Zijn band bestaat naast Richie zelf ook nog uit drummer Peter Weissbarth en bassist Sascha Oeing waarmee hij in 2018 de Duitse Blues Challenge komt te winnen. Eerder dit jaar speelde Richie Arndt op de "IBC" te Memphis en zopas verdedigde hij nog de Duiste kleuren op de "EBC" op de Azoren.

Het album "Back To Bad" verscheen op het einde van vorig jaar en bevat 10 nummers waarvan 8 originals. Opener "Musical Genocide" is van de hand can Gregory Porter en komt hier op dit album ook een ietwat jazzy op gang maar naar het einde door Richie's gitaarsolo in een stevigere ritme komt te belanden. Op "No Hat, No Cap, No Sunglasses" krijgen we er een vleugje West-Coast bij en lijken we af te stevenen op een relax bluesy album.

Lekker rockend volgt dan "Dancing in the Love Shack", een nummer dat mede door de aanwezigheid van de howlin' backing vocal Tine Vonhoegen ook meer body krijgt. Met het rootsy aanvoelende country bluesje "Lonely Midnight Train" kregen we alsmaar meer schwung erin. "Bad Habbits" brengt ons een front porch aanvoelende slide shuffle en met titeltrack "Back To Bad" komen we uit bij een prachtig slowbluesje waarop het kippenvel moment komt van de heerlijke backing vocals. Mooi!

"Walking Back To Memphis" brengt ons het relaas van een tripje richting Memphis en het dagdagelijkse lever ginds. Op "Pillow Blues" krijgen we een good ol' footstompin bluesje en met de afsluitende ballad "At the End Of The Day" doet Richie Arndt een gooi naar de "Tin Pan Alley" blues. Knap album en een zeer gewaardeerde kennismaking met Richie Arndt.

tracks:

01. Musical Genocide
02. No Hat, No Cap, No Sunglasses
03. Love Shack
04. Lonely Midnight Train
05. Bad Habits
06. Back To Bad
07. On A Night Like This
08. Walking In Memphis
09. Pillow Blues
10. At the End Of The Day

musicians:

Richie Arndt: zang, gitaren, dobro
Sascha Oeing: bas
Peter Weissbarth: drums

guests:

Pitti Hecht: percussie (track 1,2,3,4,5,6,8,9,10)
Henner Malecha: bas (track 1,3,10)
Bjorn Diewald: pedal steel (track 4)
Gregor Hilden: akoestische steel gitaar (track 7)
Joachem Doelker: percussie (track 7)
Achim Meier: marimba (track 10)
Tine Vonhoeven: backing vocals (track 2,3,4,5,6,8,9,10)
Christiane Eiben: backing vocals (track 7)
Annette Steinkamp: backing vocals (track 7)
Otto Eikenbusch: backing vocals (track 9)