© Rootsville.eu

Rich Willey's Boptism Big Band (US)
tiltle: Conspiracy
music: Jazz
release date: 2019
label: Wise Cat Records
info artist: Rich Willey
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Rich Willey, trompettist, bastrompettist, bandleider is steeds stevig verankerd in de jazztraditie. Zijn trompetspel put uit de bron van bebop met een hedendaagse frisheid; onbezonnen en krachtig, maar ook lyrisch en warm. Zijn composities en arrangementen zijn doordacht en substantieel, en combineren een stevig gevoel van swing met een allesoverheersende zorg voor melodie. Rich's spel kreeg een nog breder scala aan kleuren toen hij een van de weinige jazztrompetters werd die de bastrompet toevoegt, zijnde een uniek instrument met het bereik van een trombone maar het heldere timbre van een trompet.

Zijn thuis bevindt zich in Florida maar ook in Philadelphia en New York bracht hij met een breed scala optredens in zowel Latin als Jazz. Hij behaalde zijn bachelordiploma aan de University of South Florida. Rich keerde in 1999 terug naar New York, waar hij zijn masterdiploma jazz trompet behaalde aan de beroemde Manhattan School of Music, waar hij studeerde bij Byron Stripling, Garry Dial en Mike Abene. Hij bracht het najaar van 2001 op tournee door met het spelen van de tweede trompet met de Big Bop Nouveau van trompetgigant Maynard Ferguson. Daarna toerde hij een aantal jaren met het Tommy Dorsey-orkest onder leiding van Buddy Morrow.

Rich's meest recente opname, getiteld Boptism Big Band van Rich Willey - Down & Dirty, staat ook op Wise Cat Records. Deze niet zo geheime samenzwering van Rich Willey is terug te keren naar de oorspronkelijke essentie van jazz. Jazz begon als dansmuziek, leuk en plezierig om naar te luisteren en toegankelijk voor vrijwel iedereen. Rich denkt dat er genoeg mensen zijn die de aanstekelijke ritmes, de sterke melodieën, de medeklinkerharmonieën en de luchtigheid van zijn Boptism Funk Band zullen omarmen. Het is zo'n duivelse samenzwering dat er ook veel muzikale voldoening is in deze muziek: voor de danser, voor de die-hard jazz-luisteraar en zelfs voor degenen die denken dat ze niet van jazz houden!

tracks:

01. Mister Magoo 4:32
02. Goofin’ Off 7:19
03. Clip Clop Mogul 7:17
04. Blessed Are The Hip 7:05
05. Adrenaline Rush 5:30
06. Brother Kenya’s Paradigm 5:31
07. Secret Things 7:32
08. Conspiracy 4:25
09. Nude Eel 8:12
10. Eenie Meanie Beanie Weeny 6:38
11. Blues For Bobby 5:11

musicians:

Bobby Floyd, Hammond B3 Organ & Piano
Byron “Wookie” Landham, Drums
Dave Stryker, Guitar
Wally Minko, Fender Rhodes and Synthesizer
Rich Willey, Bass Trumpet & Trumpet
Mike Boone, 5-String Electric Bass
Dan Fornero, Trumpet & Flugelhorn
John Swana, Valve Trombone & EVI
Tom Evans, Tenor Sax, Alto Sax, Clarinet, Flute, Baritone Sax
David Mann, Tenor Sax & Soprano Sax