© Rootsville.eu

Rich Willey's Boptism Big Band (US)
tiltle: Down & Dirty
music: Jazz
release date: june 28, 2019
label: Wise Cat Records
info artist: Rich Willey
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Rich Willey, trompettist, bastrompettist, bandleider is steeds stevig verankerd in de jazztraditie. Zijn trompetspel put uit de bron van bebop met een hedendaagse frisheid; onbezonnen en krachtig, maar ook lyrisch en warm. Zijn composities en arrangementen zijn doordacht en substantieel, en combineren een stevig gevoel van swing met een allesoverheersende zorg voor melodie. Rich's spel kreeg een nog breder scala aan kleuren toen hij een van de weinige jazztrompetters werd die de bastrompet toevoegt, zijnde een uniek instrument met het bereik van een trombone maar het heldere timbre van een trompet.

Zijn thuis bevindt zich in Florida maar ook in Philadelphia en New York bracht hij met een breed scala optredens in zowel Latin als Jazz. Hij behaalde zijn bachelordiploma aan de University of South Florida. Rich keerde in 1999 terug naar New York, waar hij zijn masterdiploma jazz trompet behaalde aan de beroemde Manhattan School of Music, waar hij studeerde bij Byron Stripling, Garry Dial en Mike Abene. Hij bracht het najaar van 2001 op tournee door met het spelen van de tweede trompet met de Big Bop Nouveau van trompetgigant Maynard Ferguson. Daarna toerde hij een aantal jaren met het Tommy Dorsey-orkest onder leiding van Buddy Morrow.

Rich heeft drie CD's uitgebracht, waaronder Gone With the Piggies (CAP-records), een opvallende verzameling briljant opgezette en onberispelijk uitgevoerde tracks, waaronder vier van zijn eigen onderscheidende composities. Hij is de eigenaar van Boptism Music, die een indrukwekkende reeks van zijn meer dan 30 boeken biedt waaronder onder meer jazzduetten evenals zijn jazzcombo en bigband-arrangementen.

Rich heeft eindelijk een aantal van zijn originele nummers deskundig samen gebracht voor zijn 18-delige big-band. Producer Dan Fornero verzamelde een all-star big-band en Rich had twaalf prachtige arrangementen opgenomen door de bekroonde ingenieur Tommy Vicari van Conway Studio in Hollywood, CA. Het materiaal beslaat een breed landschap van muzikaal gebied: je hoort jazz, funk, latin, barok, reggae helemaal naar rock met meesterlijke solo's van enkele van de beste muzikanten in Los Angeles (wat zich vertaalt naar enkele van de beste muzikanten in de wereld). Deze CD van 77 minuten neemt je mee op een veelzijdige en fascinerende tour door de muziekwereld. Als je daarna komt landen, ben je het ermee eens dat het een reis was die de moeite waard is.

tracks:

01. Boogie Beast (arr. by Gordon Goodwin) 6:29
02. Down & Dirty (arr. by Wally Minko) 7:01
03. Walter The Ferret (arr. by Gordon Goodwin) 6:10
04. Eyes All For You (arr. by Chris Walden) 6:13
05. Dancing Hippo (arr. by Gordon Goodwin) 6:18
06. Ed Zachary Meets Gregory Peccary (arr. by Gordon Goodwin) 5:46
07. How ‘Bout That? (arr. by Wally Minko) 6:50
08. Old Folks (by Willard Robison & Dedette Lee Hill, arr. by Michael Abene) 7:10
09. Little Treasures (arr. by Wally Minko) 6:05
10. Not So Fast! (arr. by Gordon Goodwin) 7:23
11. Funk Heap (arr. Wally Minko) 6:19
12. But For The Grace Of God (arr. by Michael Abene) 6:03

musicians:

Rich Willey (trumpet, flugelhorn & bass trumpet)
Saxophones: Dan Higgins, Brian Scanlon, Bob Sheppard, Jeff Driskill/Sal Lozano, Jay Mason
Trumpets: Wayne Bergeron, Dan Fornero, Rob Schaer/Mike Rocha, Tony Bonsera
Trombones: Alex Iles, Andy Martin, Steve Holtman, Bill Reichenbach
Rhythm Section: Wally Minko (keyboards), Andrew Synowiec (guitars), Edwin Livingston (bass),
Peter Erskine (drums), Joey De Leon (percussion)
Very special guest Thomas Hooten on piccolo trumpet (Down & Dirty)