© Rootsville.eu

Richville (NL)
tiltle: Richville
music: Blues 'n Roots
release date: 2019
label: Tub Thumper Records
info artist: Richard van Bergen

© Rootsville 2019


Je kan er van op aan dat Nederlands vooraanstaande stringbender "Richard van Bergen" steeds stiekem met iets nieuws bezig is. Eerlijk gezegd heb ik al een tijd een stukje van m'n tong moeten bijten doordat ik tijdens een bezoekje vorig jaar aan de opname studio van "Tub Thumper Records" in het Nederlandse "Heeswijk-Dinther" (spotlight) al een opname sessie had kunnen beluisteren van dit nieuwe project. Ten huize van "Bird Stevens" is het trouwens steeds een komen en gaan van muzikanten met naam en faam.

Samen met drummer en percussionist "Jeroen "JJ" Goossens" werkte Richard van Bergen al geruime tijd aan dit nieuwe project, genaamd "Richville". Rauw en puur op gevoel werd er het album "Richville" opgenomen met daarop 11 nummers die verwijzen naar Delta Blues, het teruggrijpen naar de "second line" ritmes uit New Orleans en gospel. Bij "Tub Thumper Records" staat het opnemen met analoge vintage apparatuur centraal en dit stemde uiteraard overeen met het beeld dat Richard van Bergen zich voor handen hield met dit nieuwe project.

Er werd bewust gekozen voor een duo met enkel gitaar en drums om de specifieke sound en arrangementen te verkrijgen. Voor de mastering werd er beroep gedaan op Martin Pradler in Los Angeles, diegene die ook verantwoordelijk was voor Ry Cooder's album "The Progidal Son". Hij hoefde enkel maar te luisteren naar de proefmaster van het nummers "Home" om volledig mee te gaan in het verhaal. Zijn besluitvorming was...Love the rest of the album. Great vibe and great playing!

11 nieuwe originals en met de opener en gospel geïnfecteerde "Lord Won't Fail Me" wordt de luisteraar van deze "Richville" meteen meegetrokken in hun spontane verhaal. Niets werd vooropgesteld waardoor Richard, Jeroen en huismeester Bird een spontane maar ook vertrouwde en vernieuwende sound kwamen te creëren. Nummers als "Set Me Free" of het door ragtime geïnspireerde "Love Yourself" maken dat de luisteraar een sfeer van de vroegere cotton fields komt te ervaren.

Het door drums aangespoorde "Home" laat duidelijk de "second line" sfeer weerklinken en met het instrumentale "Richville Bound" is het haast niet te geloven dat er hier maar twee muzikanten aan het werk waren...en een technicus uiteraard. Een rauw en ongeëvenaard album als deze "Richville" kan uiteraard niet zonder een dosis onvervalste boogie en daardoor is een song als "Gettin' Real Good" hier volledig op zijn plaats.

"In Me Keep On Prayin'", "Addicted To You" en het donkere "Lord And The Devil" zijn nummers die telkens weer als verschillend overkomen en dit maakt dit album dan ook zo geslaagd. De gospel "What The World Needs" is de afsluiter van deze "Richville" waarop we als antwoord geven, "Richville volume 2" natuurlijk. De release tour omvat enkel concerten in Nederland en hopen we wel dat Richard ons kleine landje achteraf niet zal vergeten. Jullie zijn meer dan welkom!!!

"Richville" dit is niet Eric Bibb, nee dit is Richard van Bergen.

tracks:

01. Lord Won't Fail Me
02. Set Me Free
03. Love Yourself
04. Home
05. Richville Bound
06. Gettin' Real Good
07. In Me Keep On Prayin'
08. Addicted To You
09. Lord And The Devil
10. Angels Tell You
11. What The World Needs

musicians:

Richard van Bergen: vocals, guitar
Jeroen JJ Goossens: drums, percussie

special guests:

Roel Spanjers: piano
Gait klein Kromhof: harmonica