© Rootsville.eu

Rick Estrin & The Nightcats (US)
tiltle: Contemporary
music: Blues
release date: 2019
label: Alligator Records
info artist: Rick Estrin & The Nightcats

© Rootsville 2019


Rick Estrin & The Nightcats, een van de beste bluesbands ter wereld, is terug en pronkt met een gloednieuw album, “Contemporary”.

De band heeft de Blues Music Award 2018 gewonnen voor 'Band of the Year' en beschikt over de gecombineerde talenten van blues mondharmonica virtuoos en soulvolle zanger Estrin, zessnarige superheld Kid Andersen, piano / orgelman Lorenzo Farrell en drummer Derrick 'D 'Mar' Martin. Estrin wordt al lang erkend als een uitstekende mondharmonica-speler en een van de beste showmannen in de blues. Zijn vette harp, snelle humor, gladde vocalen hebben hem tot een icoon in moderne rootsmuziek gemaakt en hem over de hele wereld meegenomen.

“Contemporary” is een prachtige plaat. De plaat opent met een meditatie op tijd en het ouder worden ‘I’m Running’ waarin Estrin zijn relatie met Vadertje Tijd vertelt en zijn afnemende kansen om aan zijn klauwen te ontsnappen. De melodie suddert op een laag kookpunt totdat Rick enkele van de meest krachtige harplicks uit zijn carrière loslaat en de band in een hogere versnelling schakelt.

Het titelnummer 'Contemporary' is hilarisch en ultracreatief. Het schetst alle veranderingen die Estrin moet maken om een ​​volledige moderne superster te worden en graaft diep in funk, heavy rock en hiphopgeluiden. Het bevat zelfs een vleugje Auto-Tune op Rick's stem om het effect te voltooien. Deze track toont duidelijk de diepte van The Nightcats en hoeveel mojo Estrin als uitvoerder heeft. Eén luisterbeurt en u zult zich realiseren waarom hij vijf Blues Music Awards thuis heeft met zijn naam erop.

‘New Shape (Remembering Junior Parker)’ is een funky en soulvolle nummer over een mooie jonge vrouw die is overgegaan van "huid en botten" naar een dikker, aantrekkelijker silhouet dat heel erg voldoet aan Rick's goedkeuring. 'House Of Grease' is een instrumentaal nummer waarmee gitarist Andersen en toetsenist Farrell zich kunnen uitleven en ons allemaal een goe moment kunnen bezorgen. "Cupcakin" houdt de instrumentale glorie gaande en klinkt als een 21e-eeuwse versie van Booker T & The MG's. ‘New Year’s Eve’en ‘Nothing But Love’ zijn ook hoogtepunten.

De plaat eindigt met nog een instrumentaal, "Bo Dees Bounce". Weerom een goed afgeleverde schijf. (Marcel)

tracks:

01. I'm Running
02. Resentment File
03. Contemporary
04. She Nuts Up
05. New Shape (Remembering Junior Parker)
06. House Of Grease
07. Root Of All Evil
08. The Main Event
09. Cupcakin'
10. New Year's Eve
11. Nothing But Love
12. Bo Dee's Bounce

musicians:

Rick Estrin: Harp en vocals
Kid Andersen: gitaar
Lorenzo Farrel: Hammond en piano
Derrick Martin: drums