© Rootsville.eu

Robert Jospé Express (US)
tiltle: Just Lookin'
music: Jazz
release date: 2019
label: Inner Rhythm Music
info artist: Robert Jospé
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Robert Jospé is een jazzdrummer, percussionist, componist, educator en bandleider van Robert Jospé Trio, Express en de Inner Rhythm-band. Hij staat nationaal bekend om zijn zeven cd's als leider, ontvangt twee downhill-recensies in Downbeat Magazine, haalt tweemaal # 4 op de nationale radiografielijst van JazzWeek en wordt opgenomen in Jazztimes Magazine en Modern Drummer. Robert is 27 jaar lang een rondreizend kunstenaar en opvoeder geweest bij de Virginia Commission for The Arts. Sinds 1992 heeft Robert de "World Beat Workshop" gepresenteerd, een educatief assemblageprogramma dat de ritmes volgt van West-Afrika naar Amerika. Robert vervoegde de faculteit van de muziekafdeling van de Universiteit van Virginia in 1989. Jospé doceert jazzdrummen en een handdrummings- en ritmische vloeiendheidscursus "Learn to Groove". Hij is lid van UVA's facultaire jazzensemble The Free Bridge Quintet.

Just Lookin' van de Robert Jospe Express met John D'earth op trompet werd opgenomen en gemixt in 2018 door Mark Graham in The Sound in Charlottesville, Virginia en gemasterd door Dave Darlington in NYC. De nieuwe release is de opvolger van Robert op zijn dubbele CD "Classics" / "Doin 'It Up" uit 2014. "Classics" kenmerkte het trio met Butch Taylor op toetsen en Dane Alderson op bas en "Doin 'It Up" bevat het kwartet met Brian Mesko op gitaar. Dit nieuwe album presenteert vijf originele composities en "The One Step" van Chick Corea.

De Express heeft sinds 2013 regelmatig opgetreden in centraal Virginia en op tal van festivals en clubs in North Carolina. John D'earth en Robert hebben sinds de jaren '70 samen opgetekend en opgetreden. Butch Taylor opgenomen en toerde met de Dave Matthews Band voor tien jaar en is opnemen en optreden met Robert sinds de jaren 1980. Robert, John en Butch zijn leden van de jazzfaculteit aan de universiteit van Virginia en wonen in Charlottesville. Dane Alderson oorspronkelijk afkomstig uit Perth, Australië woont momenteel in Charlottesville en is lid van de Yellow Jackets die sinds 2015 touren en opnemen met de band. Brian Mesko oorspronkelijk uit Arkansas woont momenteel in Roanoke, VA en heeft meer dan tien jaar met Robert gespeeld.

"Just Lookin'" is een up-tempo, recht vooruit swinger gecomponeerd door Robert Jospe. De melodie bevat bekende trompettist John D'Earth en Butch Taylor op piano evenals drumtradities met Robert. "Expressway" met het trio is geschreven door Robert, Butch en Dane en verandert tussen een Afro 6/8 groove en een drijvende shuffle. Butch speelt zowel een elektrische piano als een B3-orgel. Robert speelt zowel drumstel als congas en heeft een drumsolo aan het einde van het deuntje. "Snowed In" geschreven door Robert is een elektrische funky deuntje met Butch op toetsen en Brian Mesko op verschillende gitaarnummers. "Beauf" geschreven door Butch en vernoemd naar onze goede vriend en drummer extraordinaire van de Dave Matthews Band, Carter Beauford is een jazz fusion origineel met solo's van Butch, Dane en Robert.

"The One Step" van Chick Corea is een swinger van Chick's album Friends uit 1978. Het trio speelt dit nummer al jaren op live-optredens. Het tempo verschuift tussen half time en double time met solo's van Butch en Dane en drumtrades met Robert. "Round Seven", een funky fusion blues in 7/4, is weer een originele compositie van Robert Jospe met John op trompet, samen met Butch op piano en B3 en solo's van John, Butch, Dane en Robert. Deze uitvoering heeft een spontaan niet-opgenomen jambeëindiging.

tracks:

1 Just Lookin'
2 Expressway
3 Snowed In
4 Beauf
5 The One Step
6 Round Seven

musicians:

Robert Jospe, drums all tracks (drums and congas on Expressway)
Butch Taylor, keys on all tracks
Dane Alderson, bass on all tracks
John D'Earth, trumpet on "Just Lookin'" and "Round Seven"
Brian Mesko, guitars on "Snowed In"