© Rootsville.eu

Rod Picott (US)
tiltle: Tell The Truth & Shame The Devil
music: Singer-songwriter
release date: july 19, 2019
label: Welding Rod records
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)
booking: LDM Bookings
info artist: Rod Picott

© Rootsville 2019


Rod Picott verhuisde als kind naar South Berwick (Maine) waar hij als schoolkind bevriend raakte met Slaid Cleaves. Ze maakten jaren samen muziek, het samen geschreven liedje Broke Down was in 2000 een van de meest gespeelde nummers op de Americana-zenders in de Verenigde Staten. Het succes van Broke Down moedigde Picott aan zijn deeltijdbaan in de bouw op te zeggen en zich volledig met muziek bezig te houden. In 2001 nam hij Tiger Tom Dixon’s Blues op, met zijn eigen versie van Broke Down. Een jaar later volgde Stray Dogs, met daarop het nummer Circusgirl waarbij Alison Krauss de tweede stem zingt.

In 2004 had hij van beide albums samen 10.000 exemplaren verkocht. Later dat jaar bracht hij Girl From Arkansas uit, in 2005 gevolgd door een live-album Travel Log met zijn vriend, dobro-speler Matt Mauch. Zijn volgende album, Summerbirds, verscheen in 2007 en was aanvankelijk alleen bij optredens en via zijn website te koop, maar verscheen later toch ook in de reguliere platenzaken.

De reacties op dit album waren in de Lage landen betrekkelijk lauw. In 2006 ontmoette Picott de violiste Amanda Shires en in de volgende jaren trad hij met haar op in de Verenigde Staten en Europa. In 2008 verscheen hun gezamenlijke album Sew your heart with wires, waarvan ze de nummers samen schreven. Op Welding Burns uit 2011 zingt en speelt Shires nog mee, maar de nummers zijn van de hand van Picott (die drie van de tien nummers samen met Slaid Cleaves schreef). Hang your Hopes on a Crooked Nail uit 2013 neigt wat meer naar Rock, maar is nog steeds een echt Americana-album.

Nu is er zijn nieuwste album "Tell The Truth & Shame The Devil" met daarop 12 nummers en waarop de warme stem zich in alle intimiteit bezit van je neemt. Het album kwam tot stand toen Rod Picott in de winter van 2018 werd opgeschrikt door ernstige gezondheidsproblemen. Een album dat als apart mag worden beschreven daar het bij hem thuis is opgenomen, alleen met zijn gitaar en mondharmonica.

Zijn teksten zijn gerelateerd met stukken uit de Amerikaanse geschiedenis die zich meestal citueren in de 60-tig en 70-tiger jaren. Zo verwijst hij op "Mama’s Boy" naar de boksers Sonny Liston en Cassius Clay en gaat "Mark" over de moord op president Kennedy. Biografisch is het nummer "Sunday Best" waarin hij verwijst naar de waardeloze banen die hij vroeger had. Ook opener "Ghost" en "A Guilty Man" werden geschreven met zijn leven en zichzelf als voorbeeld. Een tragish verhaal is wel "Spartan Hotel", een relaas over de zelfmoord van een schoolvriend.

"Tell The Truth & Shame The Devil" is een eerlijk album, recht toe , recht aan zonder al teveel franjes maar zich blootstellend in alle intimiteit. Een album waarmee je kennis maakt met de echte Rod Picott.

tracks:

 1. Ghost
 2. Bailling
 3. Mama’s Boy
 4. Mark
 5. Spartan Hotel
 6. Too Much Rain
 7. A Beautiful Light
 8. A 38 Special & a Hermes Purse
 9. 80 John Wallace
 10. A Guilty Man
 11. Sunday Best
 12. Folds of Your Dress