© Rootsville.eu

Roxy Coss (US)
tiltle: Quintet
music: Jazz
release date: august 23, 2019
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Roxy Coss

© Rootsville 2019


Award winning saxofonist Roxy Coss viert op 23 augustus de release van haar vijfde album, "Quintet".
In plaats van een "greatest hits" -pakket biedt Quintet fans een verfrissende compilatie van frisse nieuwe takes op enkele van de meest gekoesterde composities van de meest getalenteerde saxofoniste. Deze acht live-opnamen hebben elk hun eigen video-uitgave. De titel van de schijf heeft inderdaad een dubbele betekenis, want hoewel het Coss' vijfde album als een leider markeert, noteert het ook haar favoriete type van klein jazzensemble. "Quintet" wordt tot bloei gebracht door de formidabele groep van de bandleider, met pianist Miki Yamanaka, gitarist Alex Wintz, bassist Rick Rosato en drummer Jimmy Macbride.

Roxy Coss 'eerste vier platen brachten haar evolutie in kaart om een moderne jazz-saxofonist van formaat te worden. Ze is een voorbeeld van de ware glorie van een jazzmuzikant door een fakkeldrager te zijn. Als instrumentalist hanteert ze een gepolijste, gespierde toon die in staat is een scala aan emoties uit te drukken. Haar bekwaamheid op de tenor- en sopraansaxofoons heeft in vijf opeenvolgende jaren plaatsgehad in de opiniepeilingen van DownBeat Magazine.

Dan is er Roxy Coss, de inzichtelijke componist. Het grootste deel van haar ontluikende discografie bevat foute originelen waarvan er een aantal waarschijnlijk begin 21ste eeuwse jazz-stapels zullen worden. Al deze fijne attributen heersen op het toepasselijk getitelde Quintet, terwijl het een nieuw soort feest biedt Roxy Coss, de bandleider. Klassieke Blue Note-ensembles uit de jaren zestig, zoals Art Blakey en de Jazz Messengers en verschillende groepen onder leiding van saxofonisten Wayne Shorter en Hank Mobley, leverden de eerdere boilerplate voor het Roxy Coss Quintet, die begon in 2008. Na de landing van een residentie in de jazzclub Smoke in New York City, veranderde Coss haar eigen frontlijn door haar saxofoons met gitaar te koppelen. Op dit moment trad Alex Wintz toe tot de band en de gitarist is nu het Quintet-lid met de langste geschiedenis van het spelen met haar. De rest van het ensemble bestaat uit drummer Jimmy Macbride, bassist Rick Rosato en pianist Miki Yamanaka - die allen op Coss 'vierde, veelgeprezen schijf' The Future Is Female '(Posi-Tone, 2018) speelden.

Het album opent met "Do not Cross The Coss", die voor het eerst werd opgenomen op Coss '2016 Origin Records' release "Restless Idealism". De grillige titel speelt de eerste misverstand van sommige mensen van de achternaam van de componist! Terwijl Yamanka's glimmende begeleiding van Rhodes het enige niet-originele nummer verheft en optilt, "All or Nothing". Mr. President, "is een bijtende sociaal-politieke commentaar op de Amerikaanse president Donald Trump. Herinnerend aan de klassieke 'Fables of Faubus' van Charles Mingus, verscheen dit onheilspellende deuntje oorspronkelijk op The Future Is Female.

tracks:

01 Don't Cross The Coss
02 All or Nothing at All
03 Mr. President
04 Free To Be
05 You're There
06 Enlightenment
07 Breaking Point
08 Females Are Strong As Hell

musicians:

Roxy Coss: saxophone
Miki Yamanaka: piano
Alex Wintz: guitar
Rick Rosato: bass
Jimmy Macbride: drums