© Rootsville.eu

Rymden (Nor)
tiltle: Reflections & Odysseys
music: Jazz
release date: february 08, 2019
label: Jazzland
info artist: Rymden
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2019


De bekroonde Noorse pianiste Bugge Wesseltoft wilde graag in een pianotrio spelen. Als een groot voorstander van "Europese jazz" als zijn eigen kunstvorm verlangde hij naar iets dat dicht bij zijn gevoelens en benadering van muzikale expressie komt. Zo kwam hij twee vrienden en innovatieve krachten uitnodigen in de Europese jazz: Magnus Öström en Dan Berglund.

Met hun groepen e.s.t. (esbjorn svensson trio) en Bugge's New Conception Of Jazz creëerden de drie gelijkgestemde artiesten parallelle muziekgeschiedenis. Een geschiedenis die dateert uit het midden van de jaren 90-tig. Beide wereldwijde touringformaties bepaalden een nieuw, fris geluid op internationale schaal. Het resultaat was een internationale muziekbeweging die een inspiratie werd voor toekomstige generaties.

Met zijn artiestenplatform (en platenlabel) Jazzland was Wesseltoft een pionier en is nog steeds een belangrijke promotor in de modernisering van Scandinavische jazzmuziek. De e.s.t. groep trad op als eerste band ooit rock & jazz clubs, concertzalen voor klassieke muziek en natuurlijk de grootste podia van muziekfestivals wereldwijd.

De muziek van het nieuwe trio "Rymden" is gebaseerd op drie elementen: melancholische en atmosferische songwriting, dramatisch geladen ritmes en virtuously gespeelde jazz van het hoogste niveau. In deze nieuwe bandformatie zijn de invloeden van moderne jazz, Bach, filmmuziek en zelfs rockmuziek duidelijk hoorbaar. Verweven met een volwassen, ontspannen concertervaring.

"The Odyssey" is de eerste uitgave van de echte Europese Jazz-supergroep "Rymden". Afkomstig van het album "Reflections and Odysseys", deze single is een schok van pure energie, met gedreven, ruige dynamiek, en heeft een kernriff die laat zien dat Scandinavische jazz niet alles te maken heeft met bevroren landschappen of rustige meditaties op de fjorden. Dit is een hoog octaangehalte dat veel groter klinkt dan alles wat een standaard pianotrio zou moeten produceren.

concerten in Belgë:
17 mei 2019 - Jazz A Liege Festival (La Reflektor)
11 oktober 2019 - Flagey Brussel

tracks:

01 Rymden: Reflections
02 Rymden: The Odyssey
03 The Peacemaker
04 Pitter-Patter
05 The Lugubrious Youth of Lucky Luck
06 The Celestial Dog and The Funeral Ship
07 Bergen
08 Råk - The Abyss
09 Råk
10 Orbiting
11 Homegrown

musicians:

Bugge Wesseltoft: piano, keyboards
Dan Berglund: bass
Magnus Öström: drums, percussion