© Rootsville.eu

Sam Baker (US)
tiltle: Horses and Stars
music: Singer-songwriter
release date: august 23, 2019
label: Independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
BENE booking: LDM Bookings
info artist: Sam Baker

© Rootsville 2019


Het nieuwe album "Horses and Stars" van singer-songwriter Sam Baker werd al ruim ingeblikt in het "Imagine Event Center" in Buffalo NY. en is daarmee Sam's eerste "Live" album. Dit allemaal na Sam Bakers' debuutalbum "Mercy" uit 2004. Uiteraard herinneren we ons ook nog de albums "Pretty World" (2007) en "Cotton" (2009) als gevolg van een trilogie en daarmee werd de internationale doorbraak van de in Dallas geboren singer-songwriter helemaal een feit. In 2013 volgde er "Say Grace" en in 2017 konden we ons nog opwarmen aan "Land of Doubt".

Zijn leven is op zijn minst turbulent te noemen want toen hij in 1986 ter nauwer dood een bomaanslag in een trein kwam te overleven werd hij door een verbrijzelde linkerhand verplicht om linkshandig gitaar te leren spelen. Neem daarbij nog dat zijn trommelvliezen werden doorboort en zo je begrijpt meteen waarom Sam's stemintonatie een ietsje anders is. Baker leerde van Johnny Cash hoe verhalen muzikaal moesten worden verteld en het vertellen van verhalen daar draait het bij hem allemaal om. Ook zijn relaas van de bomaanslag krijgen we in zijn vroeger nummers "Steel" en "Broken Fiingers" zijn dus levensvecht te noemen. Dit laatste nummer krijgen we ook hier op dit "Live" album terug.

Opener van het album is "Boxes" en met "Thursday" uit de "Pretty World Trilogy" bevindt je jezelf meteen in die storytellende wereld van Sam Baker. Het is trouwens altijd een statement geweest van Sam Baker om eer der als songwriter door het leven te gaan, eerder dan als zanger. Niet kenners kunnen Sam Baker ergens vergelijken tussen de storytelling van een Doug MacLeod en de genialiteit van een Tom Waits. Het "Live" aspect op deze "Horses and Stars" wordt geminimaliseerd tot een minimaal handgeklap, iets wat niet zo verwonderlijk is want een concert van Sam Baker is een intense beleving.

Op "Migrants", een nummer uit zijn album "Say Grace" uit 2013 wordt een wereldwijd en nooit meer uit het nieuws verdwijnend probleem beschreven ook al wordt er hier een Ay, Ay, Ay, Ay in Mexican style in verweven. Ook op "Mennonite " blijven we in diezelfde sfeer hangen. Uit het in 2009 verschenen album "Cotton" brengt hij "Snow". Afsluiten doet Sam Baker hier op deze "Horses and Stras" met het door merg en been snijdende "Broken Fingers" en toen werd het stil, heel stil...

tracks:

01. Boxes
02. Thursday
03. Angel Hair
04. Iron
05. Same Kind of Blue
06. Migrants
07. Mennonite
08. Snow
09. Waves
10. Odessa
11. Broken Fingers