© Rootsville.eu

Sam Newsome (US)
tiltle: Chaos Theory (Song Cyclus For Prepared Saxophone)
music: Jazz
release date: june 03, 2019
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sam Newsome

© Rootsville 2019


Soprano-saxofonist Sam Newsome is trots om de release van zijn nieuwe solo-saxofoonopname op 3 juni 2019, Chaos Theory: Song Cycles for Prepared Saxophone, aan te kondigen. Deze 15-track verzameling originele deuntjes spreekt iedereen aan die zich wil onderdompelen in wat hen te wachten staat: de innovatieve benadering van Newsome van de sopraansaxofoon en bijdragen aan de saxofoon canon.

Hoewel het album overduidelijk het resultaat is van het onverstandige verlangen van Newsome om zich te verdiepen in het sonische potentieel van zijn instrument, is de grootste zorg van de saxofonist allereerst de luisterbaarheid.
Actief op zoek naar het creëren van muziek die zowel fris als relateerbaar is, verwant Newsomes geluidspalet het oor terwijl het de geest uitdaagt.

Sommige van de nummers op de Chaos Theory-functie klinken bekend uit vorige Newsome-platengelaagde nummers, aan de toeter gehangen blazers, veranderde messing dempers in de bel, multi-phonics, fladderen en percussieve klap tonguing, micro-tonen, luchtgeluiden en sisklanken en verschillende vormen van akoestische geluidsmanipulatie. Voor dit nieuwe album heeft Newsome zijn sopraan echter uitgebreid met plastic buizen die de uitgestrektheid tussen nek en mondstuk verlengen - de geluidsgolven die van de hoorn uitstoten worden verlengd en het bereik wordt met twee of meer octaven verdiept.

Het ogenschijnlijk moeiteloze samenspel tussen aantrekkingskracht en avant-garde, duidelijk in Sam Newsome's composities, is een zeldzame combinatie. Terwijl instrumentvoorbereidingen en uitgebreide technieken de lingua franca zijn geworden van geïmproviseerde muziek, doet Newsome het met een griezelige mate van controle - zijn muziek klinkt nooit chaotisch. Bewust van de fijne lijn die er bestaat tussen het vermelden van zijn stuk en zijn zelfgenoegzaamheid, gelooft Newsome dat muzikanten de enveloppe kunnen doordrukken voor zover hun verbeelding dit toelaat en dat hun creatieve inspanningen dan ook veel van hun interesse zullen behouden, zolang het blijft niet lang hangen. Bij het binnengaan in de studio, is de aanpak van Newsome eenvoudig: stop terwijl je vooruitgaat, concessie staat centraal.

tracks:

01 Chaos Theory No 1 (Brewery)
02 Tel Aviv
03 Sonic Polarity
04 Marching Towards Insanity
05 Chaos Theory No 2 (Hiss-Ology)
06 Urban Locomotion
07 Boiler Room Aesthetics
08 Solo No 1 (Naked Truth)
09 Seven Points of Reference
10 Chaos Theory No 3 (Entrapment)
11 Bubble Mute Boogie
12 Solo No 2 (From Down Under)
13 Solo No 3 (Flutter Effect)
14 Chaos Theory No 4 (Measured Mayhem)
15 Solo No 4 (Chiming In)