© Rootsville.eu

Sauce Boss (US)
tiltle: Blind Boy Billy
music: Jump Blues - Swamp Blues
release date: 2019
label: Independent
info artist: Sauce Boss

© Rootsville 2019


Sauce Boss ofte met zijn echte naam Bill Wharton is afkomstig uit Tallahassee, Florida en was tot op heden voor mij totaal onbekend. Ik ontdekte enkele dagen geleden zijn nieuwste plaat “Blind Boy Billy en ik was verkocht. Hij speelt niet alleen slide maar hij speelt ook een drumstel met zijn voeten. Je neemt een ‘53 Telecaster, pompt die door die ‘48 Fender-versterker, voegt een bas-rig toe, mengt wat drums, alle gesudderd over een paar funky swamp-blues, en gesmoord met gumbo, en je hebt het recept voor de grootste one-man band uit Florida.

Sauce Boss bracht zijn eenmansband naar Nashville om zijn nieuwste opname te maken. Op de plaat wordt hij vergezeld door viool, sousafoon, snaredrum en achtergrondzangers om het verhaal te vertellen van “Blind Boy Billy”, een opvliegende vioolspeler. De ragtime tune verandert gaandeweg in een bluestune."I Will Play For Gumbo" is Jimmy Buffett's, met zydeco gearomatiseerde homage, aan de Sauce Boss. Buffett zingt: “The Sauce Boss does his cookin’ on the stage Singing and a-picking for his nightly wage Sweating and a frettin’ from his head to his toe Playin’ and swayin’ with the gumbo.”

Deze versie, wordt gespeeld zoals alleen Sauce Boss het kan, Rock met eenmansband en sousafoon. "Lonely Girl" is een dan weer een hartverscheurend duet tussen de Boss en de altviool. “Little Driver”swingt dan weer als de beesten. Dan volgt een zeer soulvolle versie van ‘”Dock Of The Bay” van de betreurde Otos Redding. Met een sousafoon die aan het nummer een extra tintje geeft.
“What She Gonna Do' roept de vraag op: hoe funky kan een one-man blues-groove klinken? "Pleasures of the Deep" sluit dit album af  met de soulvolle stem van Sauce Boss en een zeer weelderig strijkkwartet.

Echt een mooie schijf.

tracks:

01 Blind Boy Billy
02 I Will Play For Gumbo
03 Lonely Girl
04 Little Driver
05 Dock Of The Bay
06 What She Gonna Do
07 Pleasures Of The Deep

musicians:

Bill Wharton: vocal, gitaar en one-man band
David Davidson: violin
String quartet op “Pleasures of the Deep”: David Davidson and David Angell (violins), Monisa Angell (viola), Carol Rabinowitz (cello)
Joe Murphy: sousaphone
Dennis Holt: snare drum
Jamie Paul and Jason Eskridge: backing vocals