© Rootsville.eu

Savoy Brown (UK)
tiltle: City Night
music: blues - bluesrock
release date: june 07, 2019
label: Quarto Valley Records
info artist: Savoy Brown
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


In 1965 kwam Kim Simmonds in Londen deze "Savoy Brown" op te richten. Met hun energieke blues wisten ze als sinds toen het landschap te kleuren. Nu zoveel jaren later wordt op 7 juni 2019 hun 40ste album op de markt gebracht. In de sixties was het de gewoonte om alle blues die ietsje steviger uit de bus kwam samen te brengen onder de noemer "Bluesrock". Deze "City Night" is de opvolger van het in 2017 uitgegeven album "Witchy Feelin'" (album report), een album dat werd uitgegeven bij "Ruf Records".

Savoy Brown toerde doorlopend en gaf door de jaren heen concerten op vele prestigieuze locaties, waaronder Carnegie Hall, het Fillmore East, het Fillmore West en de Royal Albert Hall in Londen. De band, die in de jaren 70 een nationale status had bereikt, bood andere groepen kansen. Twee van de albums van de band in de jaren 1970, "Looking In" en "Hellbound Train", verschenen in de Billboard Top 40-hitlijsten. Een patroon dat onveranderd is gebleven bij deze "Savoy Brown" want ook "Witchy Feelin'", het album uit 2017 van de band, bereikte nummer "1" in de Billboard Blues-Chart.

"City Night" bevat 12 high energy bluesrock nummers en met songs als "Walking On Hot Stones", "Payback Time" en "Don't Hang Me Out To Dry" zullen ook nu weer de nodige aandacht. Dit power trio bestaat naast Kim Simmonds op gitaar en vocals ook nog uit Pat DeSalvo op bass en Garnet Grimm op drums. Een trio dat in deze bezetting ook al meer dan 10 meedraait. Deze "City Night" wordt uitgegeven op het Californische label "Quarto Valley Records" met als producer Kim Simmonds zelve die ook verantwoordelijk is voor het schrijven van alla 12 nummers.

Op dit album weerspiegelt Kim de problemen in de hedendaagse politiek en maatschappij zoals in het nummer "Neighborhood Blues". Een nummer waarbij de gitaarrifjes nog steeds fris en monter voor de dag komen. Niet enkel de last maar ook de geneugten van vandaag de dag worden op het voorplan gebracht door het bruisende stadleven te weer te geven via de titeltrack "City Night". Met het nummer "Hang in Tough" krijgen we dan weer een Bo Diddley op ons netvlies gebrand.

'City Night' bevat een behoorlijk evenwicht, vooral op nummers als 'Conjure Rhythm'. De beukende ritme track roept de titel van het nummer op, terwijl de template wordt ingesteld voor de intensiteit van de band. De stem voegt een zachte nuance toe in plaats van de voorkant. Ook sinds "Witchy Feelin'" gaat het er bij "Savoy Brown" het er soms een beetje gezapiger aan toe maar desondanks blijft ook deze "City Night" duidelijk het handelsmerk van Savoy Brown. Een klankbord van snedig gitaarwerk en dynamische grooves.

Afsluiten doen "Savoy Brown" met de tijdloze boogie "Ain’t Gonna Worry" en daardoor is deze band dan ook sinds de sixties als tijdloos te beschrijven.

tracks:

01. Walking On Hot Stones
02. Don’t Hang Me Out To Dry
03. Payback Time
04. Red Light Mama
05. Conjure Rhythm
06. Neighbourhood Blues
07. Selfish World
08. Wearing Thin
09. City Night
10. Hang In Touch
11. Superstitious Woman
12. Ain’t Gonna Worry

musicians:

Kim Simmonds: Guitar / Vocals
Pat DeSalvo: Bass
Garnet Grimm: Drums