© Rootsville.eu

Shawn Purcell (US)
tiltle: Symmetricity
music: Jazz
release date: september 6, 2019
label: Armored Records
info artist: Shawn Purcell
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Shawn Purcell, geboren in Pittsburgh, Pennsylvania, is een jazzgitarist, opvoeder, arrangeur en componist in de regio Washington DC. Purcell heeft het podium gedeeld, opgenomen met en/of getoerd met topjazzartiesten waaronder: Terell Stafford, Nicholas Payton, Tim Warfield, Sean Jones, Brian Charette, Steve Fidyk, Dana Hall, The Chicago Jazz Ensemble, The Metropolitan Jazz Orchestra, Jim Pugh, Chip McNeill, Jeannie Bryson, Eddie Daniels, Chris Potter, Jerry Bergonzi, Steve Allee en vele anderen. Hij trad op in jazzclubs en -festivals door het hele land, waaronder: Blues Alley, Smalls, The Jazz Kitchen, The Blue Wisp, The Jazz Factory, Club Bonafide, IAJE, JEN, PASIC en Indy Jazz Fest.

Purcell was meer dan 15 jaar lang als lid van de militaire bigbands in Washington DC. Van 1996 tot 2004 was Purcell de gitarist in het eerste jazzensemble van de US Air Force, The Airmen of Note. Tijdens zijn tijd bij 'The Note' trad Purcell op in de hele wereld, waaronder Engeland, Duitsland, Turkije, Luxemburg, de Azoren, België, Oman, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Italië, Koeweit en Bahrein. Shawn is momenteel de gitarist met het in Washington DC gevestigde US Navy Band "Commodores" jazzensemble.

Symmetricity, Purcell's eerste opname als leider, uitgebracht op Armored Records in Dallas, bevat negen originele composities en één standaard. Met een dynamische groep muzikanten van wereldklasse toont Symmetricity Purcell's vloeiende gitaartechniek en "neemt geen gevangenen" benadering van improvisatie. Hij wordt grotendeels beïnvloed door Pat Martino, Freddie Hubbard, Clifford Brown, Grant Green, Mike Stern, John Scofield, Pat Metheny en Peter Bernstein. Purcell's verfijnde compositorische stijl op Symmetricity combineert rechttoe rechtaan jazz met een meer moderne esthetiek.

Als opvoeder is Purcell momenteel adjunct-professor jazzstudies aan de George Mason University. Hij was lid van de jazzfaculteit van de Towson University, Middle Tennessee State University, en was gastdocent Jazz Studies aan de Indiana University, Bloomington, onder leiding van David Baker. Hij heeft masterclasses geleid aan grote universiteiten in het hele land. Hij was lid van de faculteit voor The National Jazz Workshop, het Maryland Summer Jazz Camp en The National Guitar Workshop. Purcell heeft ook educatieve artikelen geschreven voor Jazz Guitar Life, Premier Guitar en DownBeat Magazine. Purcell behaalde een Bachelor of Science aan Duquesne University, een Master of Arts in Music aan de Middle Tennessee State University en een Doctor in Musical Performance in Jazz Performance aan de University of Illinois in Urbana-Champaign.

tracks:

01. Swirl
02. Steady Comin' At Ya
03. Red Velvet Cake
04. A Bela (For Darden)
05. Symmetricity In The Linear Evolution
06. You, And You Alone
07. Missed by An Inch
08. Here's That Rainy Day
09. ‘Trane-Ing Wheels
10. Norm's Vieuw

musicians:

Shawn Purcell - Guitar
Darden Purcell - Voice (Tracks 4, 10)
Luis Hernandez - Tenor Saxophone (Tracks 1, 5, 10)
Todd Simon - Piano, Hammond C3 (Track 7), Fender Rhodes (Track 10)
Regan Brough - Acoustic Bass (Brough is pronounced “Bruff”)
Stockton Helbing - Drums and Cymbals (Tambourine/Flexatone Track 7)