© Rootsville.eu

Sivan Arbel (Isr)
tiltle: Change Of Light
music: Jazz
release date: april 02, 2019
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sivan Arbel

© Rootsville 2019


De in Israël geboren jazzvocalist en bandleiderster Sivan Arbel is trots haar tweede album "Change of Light" op 2 april 2019 uit te brengen. Als opvolger van haar debuut Broken Lines in 2016 presenteert Sivan's tweede aanbod een introspectieve reis die nieuwe kanten aan de multiculturele vocalist en componist laat zien. . De release van Change of Light wordt op 3 april gevierd in Nublu in New York City. Twee singles, "Change" en "He Sees Her" zijn beschikbaar op respectievelijk 4 maart en 18 maart.

Na slechts één luisterbeurt van "Change of Light" wordt snel duidelijk dat Sivan niet jouw typische jazzvocalist is. Haar emotionele vocale prestaties in combinatie met rijke harmonische en melodische uitvinding onderscheidt haar van het drukke muzieklandschap van vandaag. Over Change of Light Sivan's muzikale ontdekkingen komen tot leven door haar al lang bestaande septet: Shai Portugaly op piano, Pera Krstajic op bas, Ron Warburg op trompet, Jack Sheehan op altsaxofoon, Ori Jacobson op tenorsaxofoon en Shai Wetzer op percussie (op sporen 4, 5 en 7). De aangrijpende tweede single over een onbeantwoorde liefde, "He Sees Her", bevat een strijkkwartet bestaande uit violisten Meitar Forkosh en Audrey Hayes, Yumi Oshima op altviool en Terrence Thornhill op cello.

"Change Of Light" bestaat uit zeven verhalen. Met uitzondering van het klassieke Israëlische volkslied "Water Song", werden de muziek en de teksten over Change of Light geschreven door Sivan en gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. "Mijn eerste album was rauw, omdat het emoties en gedachten onthulde die op het oppervlak van mijn ziel bleven hangen," zegt Sivan, "maar dit project legt bloot wat er in mijn hart ligt." Sivan gebruikt haar mondiale sonic om haar verhalen te vertellen palet; ze vindt inspiratie in Marokkaanse grooves, Braziliaanse klanken, klassieke Indiase muziek en haar Israëlische wortels in het Midden-Oosten. Het resulterende geluid valt ergens tussen jazz en wereldmuziek en is uniek van haarzelf.

Het eerste verhaal, 'Change', begint met een gepassioneerd vocaal refrein, begeleid door zachte piano en percussie, onderbroken door de stellaire blazerssectie. Sivan merkt op: "Dit lied spreekt tot het gevoel dat mensen vaak ervaren wanneer ze geconfronteerd worden met significante veranderingen in het leven. Het anticiperen op verandering brengt vaak een wankel soort gevoel met zich mee, alsof de aarde onder je voeten borrelt. "Haar schreeuwt" angst in het onwerkelijke, het onwerkelijke is echt "vooruitgang van een ingetogen zelfbevestiging naar een verklaring over het omarmen van de onzekere . Haar emotionele bereik stemt overeen met het dynamische bereik van het ensemble en zet de toon voor wat komen gaat.

Opvallende momenten zijn de derde track 'Solitude', die de hoornsectie belicht met een geluid dat een 'jazzachtige Bach Chorale' weerkaatst, in de woorden van Sivan. Met derde stream-invloeden speelt het nummer met klassiek contrapunt in een moderne jazz-context. Four track "Water Song" is Sivan's interpretatie van een traditioneel Israëlisch volkslied. Dit arrangement, net zoals Sivan als kunstenaar, neemt elementen van traditie en brengt ze nieuw leven in. Het humeurige "Omri", gezongen in het Hebreeuws, vertelt het tragische verhaal van een dierbare vriend die snel overleed. Sivans stem straalt van emotie terwijl ze schreeuwt om haar verloren geliefde.

tracks:

01. Change Of Light
02. Push Pull
03. Broken Lines
04. Active On Wheels
05. Blue in Green
06. Analysis
07. Open My Tube Of Art
08. Over Sensitivity

musicians:

Sivan Arbek: piano, vocals
Shai Portugaly: piano
Pera Krstajic: bass
Ron Warburg: trumpet
Jack Sheehan: altsax
Ori Jacobson: tenorsax
Shai Wetzer: percussion
Meitar Forkosh, Audrey Hayes, Yumi Oshima; altviolin
Terrence Thornhill: cello