© Rootsville.eu

Skip and Dan Wilkins Quartet (US)
tiltle: Someday
music: Jazz
release date:october 11, 2019
label: Deer Head Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Skip Wilkins

© Rootsville 2019


De kalme sereniteit die het kwartet gedurende Someday biedt, brengt de luisteraar in de geest van de historische Deer Head Inn. Skip Wilkins is geen onbekende in dit gewaardeerde Poconos-instituut, sinds 2012 woont de pianist in het bovengelegen appartement in het oorspronkelijke koetshuis van de Deer Head Inn, en voorafgaand aan de Inn diende de herberg als een uitje voor Wilkins en zijn gezin. Zijn beide kinderen, waaronder Dan, die in deze release te zien is, genoten van debuutuitvoeringen in de club. Het ervaren personeel dat door de resident pianist voor Someday is gekozen, is perfect geschikt voor deze verkenning van het Great American Songbook en voor deze toewijding aan de Deer Head Inn. Drummer Bill Goodwin is een medebewoner van Deer Head Inn, en Skip greep dit moment om op te nemen met zijn buurman, samen met zijn zoon Dan op tenorsaxofoon en jarenlang medewerker, bassist Tony Marino.

"Someday" begint met een moeiteloze, mooie weergave van Parker & Charles '' We'll Meet Again ', een vrolijk jubelende swingende melodie. Vader en zoon team Skip en Dan Wilkins vullen elkaars geluid perfect aan. Skip zegt: “Het is een bijzonder genoegen om met mijn zoon Dan aan muziek te werken. Je zou kunnen zeggen dat we allebei oude zielen hebben. We houden allebei van de canon - het Great American Songbook. We wisselen vaak favoriete oude nummers en favoriete versies uit. Ik heb muziek geschreven voor Dan die we hebben opgenomen op eerdere CD-releases, en luister naar wat hij zo goed doet bij het schrijven van die stukken. Maar deze opname verliep anders, omdat Dan en ik het materiaal samen selecteerden. In mijn carrière heb ik het geluk gehad om met veel geweldige saxofonisten zowel in de VS als in Europa te spelen en op te nemen, zelfs met twee NEA Jazz Masters. Maar voor sommige muziek moet je gewoon je eigen saxofonist laten groeien.

Het kwartet demonstreert de reikwijdte van het ensemble en biedt een relaxte Latin-groove op Jerome Kern en Dorothy Fields ‘Remind Me’ die teruggrijpt naar Joe Henderson uit het tijdperk van Page One. Skip toont zijn faciliteit op de toetsen met een meesterlijke improvisatie op de klassieke veranderingen van Kern. Een andere zwoele selectie uit deze release is "If Somebody Comes Ever Again" van Alec Wilder en Johnny Mercer. Deze tedere ballade in een wals-gevoel bevat een aantal van het meer dynamische samenspel op dit album - Skip's piano-analyse voor bassist Tony Marino's solo is een studie in contrapunt, en de steun en anticipatie van drummer Bill Goodwin in Skip's solo is een masterclass in ritmische vindingrijkheid.

Dan schittert op de Freeman / Skylar-compositie "You’ll be be be one I Love" met een prachtige melodische verkenning die doet denken aan de toon en het tijdgevoel van Dexter Gordon, passend bij de melancholische overpeinzingen van het stuk. Het album eindigt met de interpretatie van de groep van "Dream Dancing" van Cole Porter. Het nummer bevat brandende solo's van het vader en zoon-duo en eindigt Someday op een hoogtepunt. Met de laatste noten van dit rijdende deuntje, kan het niet anders dan worden teruggevoerd naar het gevoel van een late zaterdagavond in de Poconos in de Deer Head Inn, de kamer bruist van de nasleep van een verbazingwekkende set livemuziek, het geschreeuw van de 'laatste oproep' van de barman en het applaus van een opgetogen publiek.

tracks:

01. We'll Meet Again
02. Spring isn't Spring Anymore
03. Remind Me
04. Someday Comes Ever Again
05. It Never Was You
06. Of Thee I Sing
07. You'll Always Be The One i Love
08. Dream Dancing