© Rootsville.eu

Skip Williams Quartet (US)
tiltle: Czech Wishes
music: Jazz
release date: march 31, 2019
label: New Port Lines Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Skip Williams

© Rootsville 2019


Geïnspireerd door Wilkins 'tien jaar reizen, optreden en lesgeven door de Tsjechische Republiek, onderstreept "Czech Wishes" details het liefdesverhaal tussen een kunstenaar en de vele prachtige mensen en ervaringen die hij door zijn jaren heen heeft aangetroffen door de betoverende dorpen en het glooiende landschap van de Tsjechische Republiek . Het album bevat Skip met zijn zoon Daniel Wilkins, een saxofonist waarmee hij regelmatig opneemt, en drie sterren Tsjechische muzikanten in de voorhoede van de jazzscene in Praag, waaronder trompettist Miroslav Hloucal, bassist Tomáš Baroš en drummer Marek Urbánek. Alle stukken zijn gecomponeerd door Skip en opgenomen in Studio Svárov bij Praag.

Skip en Daniel Wilkins werken al sinds 2012 muzikaal samen met de release van Father and Son. Gedurende deze tijd is de afgestudeerde Daniel van de School in Manhattan uitgegroeid tot een formidabele bandleider en sideman in zijn eigen recht, op tournee door Europa en de Verenigde Staten. Het vader en zoon-duo hebben in heel Europa festivals georganiseerd, met origineel materiaal geschreven door elk van hen. "Do not Forget Me," track six op Czech Wishes, geeft het publiek de gelegenheid om de twee te horen optreden als een duo. Over deze opname: Opmerkingen overslaan "Deze blijft in het gezin. Het moet. Mijn vader heeft de ziekte van Alzheimer. De compositie is dus geschreven: voor mijn vader, die zal vergeten, en voor mijn moeder, die zich zal herinneren, een klaagzang over de ziekte van Alzheimer."

Een fulltime professor aan het Lafayette College in Easton, Pennsylvania, het thema van het onderwijs loopt door het nieuwste album van Skip. Het eerste nummer, "Teacher", is geïnspireerd door Skip's Tsjechische taaldocent Dáša, Skip's hele jaar door verbinding met de regio waar hij dol op is geworden. Het stuk is opgedragen aan Dáša en "aan alle leraren die hun studenten inspireren om zich veel meer voor te stellen." De track biedt een prachtig dynamische start van het album en begint het album met een zachte melodie gespeeld door Daniel en vergezeld door zijn vader. Terwijl het overgebleven trio van Tsjechische instrumentalisten het stuk binnentreedt, bouwt het zich op tot een rijdende melodiegedeelte met harde boppen en gaat het vervolgens over op verbluffende solo's van Miroslav en Skip.

Op het vierde nummer van het album, 'The Box-Checkers', pakt Skip speels plezier in de bureaucratie in het hedendaagse Amerikaanse leven, eentje die 'gevuld is met onophoudelijke boxcontroles, geheimzinnige regels, labyrintische procedures en een soort van vaak niet-onderzochte groepsdenken'. wat me gek maakt. "De laatste track op het album," Wise One ", is opgedragen aan een mede-muzikant en opvoeder wiens wijsheid de kunstenaar als ongeëvenaard ervaart. Dit heldere tempo swing deuntje, dat het album afsluit, is een voorbeeld van de stellar comping van de ritmesectie en de verbluffende intonatie en ritmische precisie van de blazerssectie.
Door composities die Skip's liefde voor de Tsjechische regio beschrijven, krijgen we een heel menselijk verhaal over een kunstenaar met een onverzadigbare reislust, en diep persoonlijke reizen begonnen met familie en vrienden.

tracks:

01. Teacher
02. Munchkins of Karlovy Vary
03. On The Train
04. The Box-Checkers
05. Csech Wishes
06. Don't Forget Me
07. In Search Of Greener Grass
08. Reptiles
09. Wise One

musicians:

Skip Williams (piano)
Daniel Wilkins (tenor saxophone)
Miroslav Hloucal (trumpet and flugelhorn), 
Tomáš Baroš (double bass)
Marek Urbánek (drums)