© Rootsville.eu

Soul Message Band (US)
tiltle: Soulful Days
music: Souljazz
release date: march 09, 2019
label: Delmark
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Soul Message Band

© Rootsville 2019


The Soul Message Band is verankerd door het standvastige team van orgelmeester Chris Foreman en trouwe drummer Greg Rockingham. De chemie tussen de twee is onmiddellijk voelbaar, aangescherpt in de loop van vijfentwintig jaar in een verscheidenheid aan muzikale combinaties. Meest beroemde, Foreman en Rockingham waren twee-derde van het Deep Blue Organ Trio - een echte Chicago-instelling die al meer dan twee decennia publiek verbaasde in jazzclubs en arena's.

Een deel van de zoetheid voorbij de specerijen van Soulful Days komt van Bradfield en Ward, die beiden in worpen zijn van torenhoge carrières; Bradfield's 2018-debuut voor Delmark Ja, en ... Music For Nine Improvisers kreeg wereldwijde bekendheid, terwijl Greg Ward's onlangs uitgebrachte Stomping Off From Greenwood al op de shortlist staat als een van de beste jazz-opnamen van de jaren door NPR. De volleerde componist Ward's bijdrage 'Onzekerheid' is een van de hoogtepunten van Soulful Days.

Afronding van het ensemble is gitarist Lee Rothenberg. Sinds hij in 2005 in Chicago aankwam, is Rothenberg uitgegroeid tot de meest gevraagde muzikant van de scene. Hij heeft overal in de stad opgetreden, waardoor hij een vaste waarde heeft bij clubs zoals The Green Mill, Andy's, de Jazz Showcase, de Jazz Estate en anderen. Naast zijn kundige spel zijn de compositorische karetten van Rothenberg ook te zien op het album, getuige de groovende albumopener "Sir Charles".

Op Soulful Days pakt het kwintet negen deuntjes op, waaronder Grant Greens 'Matador', Wayne Shorter's 'Hammer Head' en de Jimmy Smith-klassieker 'JOS' 'Mijn liefde voor de Hammond B3 dicteerde een deel van de muziek, maar dit waren ook deuntjes die we allemaal genoten en speelplezier hadden, "zei Rockingham. Die liefde voor het instrument en tussen de twee landgenoten, Rockingham en Foreman, is voelbaar op Soulful Days. Dit meesterlijke debuut zet de lat voor orgaanbommen hoog. Het wordt niet veel beter dan dit.

tracks:

01. Sir Charles
02. These Are Soulful Days
03. Uncertainty
04. Hammer Head
05. Little Girl Blue
06. Matador
07. Easy Time
08. J.O.S.
09. Thermo

musicians:

Chris Foreman
Greg Rockingham
Lee Rothenbeg
Greg Ward
Geof Bradfield