© Rootsville.eu

Ståle Storløkken (Nor)
tiltle: The Haze of Sleeplessness
music: Jazz
release date: 2019
label: Hubro
info artist: Ståle Storløkken
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2019


Ståle Storløkken is een Noorse jazzmuzikant (toetsenborden, orgel en piano) en componist, bekend van samenwerkingen met artiesten zoals Terje Rypdal, BigBang, Supersilent en Motorpsycho. Zijn repertoiere strekt zich uit op zovele platen en brengt nu na 4 jaar met deze "The Haze of Sleeplessnes" een nieuw solo album op de markt. Het album wordt uitgegeven bij he tlabel "Hubro".

"The Haze of Sleeplessness" is ook een echt soloalbum, aangezien toetsenist encomponist Ståle Storløkken alles zelf doet, van schrijven en spelen naar opnemen en mixen. De instrumenten die Storløkken gebruikte voor het album bestaan uit Minimoog, Prophet T8, Prophet VS, Arp Pro Soloist, Oberheim Xpander, evenals enkele digitale en sortware synths. Het meeste materiaal bestaat uit geïmproviseerde delen die dienen als basis waarop het arrangement en de uiteindelijke muziek is gebouwd, en deze basisstichting kan een melodie, sommige akkoorden, een groove of zelfs maar een sonische idee zijn. De titel '"The Haze of Sleeplessness" weerspiegelt op een manier de toestand van slapeloosheid.

"The Haze of Sleeplessness" is een reeks van zeven delen waarvan het gemeenschappelijke muzikale materiaal voortdurend wordt gerecycled tot nieuwe vormen en geluiden, terwijl terugkerende leidmotieven een verbindende lijn van continuïteit vormen, 'The Haze of Sleeplessness' opereert op verschillende niveaus tegelijk. Het meest natuurlijk is het misschien een unapologetic synth-fest; een liefdesgedicht op old-school elektronica en een analoog geluid, waarvan de squelches, bliepjes en oneffenheden niet anders kunnen dan het heroïsche tijdperk van Wendy Carlos, Vangelis en Tangerine Dream herinneren.

Het is ook een opmerkelijk originele en succesvolle poging om antieke instrumenten nu te gebruiken om een ​​echt orkestraal palet te vormen en een symfonie van geluid te bouwen door monofonische bronnen en hun nieuwe digitale varianten te combineren in een dichtbevolkt audiolandschap dat is vastgelegd met verbluffende geluidsweergave. Het oververzadigde oppervlak van de muziek kraakt behoorlijk met rauwe stroom, alsof de over-amped distortion op het punt stond zichzelf te kortsluiten, met een wiebelige jackplugverbinding gevaarlijk knipperend voordat hij uiteindelijk uitschakelt. Dat veel van deze geluiden en hun behandeling niet anders kunnen dan suggereren dat de retro-futuristische setting van een dystopische sci-fi thriller de filmische analogie onvermijdelijk zou kunnen maken, maar het vermindert de kracht van de muziek niet en kalmeert het effect niet.

tracks:

01 Prleude to the Haze of Sleeplessness
02 Orange Srops
03 Reality Box
04 Stranded at Red Ice Desert
05 Turbulence
06 Skyrocket Hotel
07 Nitro Valley