© Rootsville.eu

Steve Haines & The Third Floor Orchestra (US)
tiltle: Selftitled
music: Jazz
release date: march 29, 2019
label: Justin Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Steve Haines

© Rootsville 2019


Justin Time Records is trots om de 29 maart release van Steve Haines, bassist, componist en arranger Steve Haines en het Third Floor Orchestra, aan te kondigen. Het album bevat Becca Stevens op zang, Chad Eby op sopraansaxofoon, Joey Calderazzo op piano en een volledig orkest met een prachtige sonische achtergrond waarover Eby's sax drijft en Stevens 'stem zweeft. Gebaseerd op invloeden uit de jazz, klassieke en keltische tradities overstijgt dit album met verbluffende originele composities en opnieuw bedachte populaire nummers genres, en heeft het iets te bieden voor een zeer breed scala aan luisteraars.

Op "Steve Haines & The Third Floor Orchestra" koos de kunstenaar ervoor om het werk van meerdere componisten uit zijn thuisland Canada te interpreteren met stukken van Neil Young, Gordon Lightfoot, Leonard Cohen en Kim Mitchell die het album sierden. Luisteraars zullen ongetwijfeld genieten van Haines 'arrangementen van populaire liedjes zoals' Harvest Moon ',' Halleluja 'en' Patio Lanterns '. Deze arrangementen vieren de originele melodische en lyrische structuren van de stukken met verkenningen in harmonie en instrumentatie die gericht zijn op het vergroten van de kracht van deze klassieke liedjes.

Deze release biedt luisteraars de zeldzame mogelijkheid om de rijke stem van vocaliste Becca Stevens te horen, begeleid door een volledig orkest, dat teruggaat tot de vroege dagen van de jazz, toen een dergelijke begeleiding gebruikelijk was. De wereldberoemde zanger beschrijft haar stem en aanpak op dit album als 'breder', en beweert dat ze 'moet zweven over het gebied dat ze op een geluidsloze manier moest overbruggen'. Haines is al meer dan tien jaar bekend met Stevens; ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een optreden in New York City, waar ze hem een ​​exemplaar gaf van haar debuut Tea By Sea, dat "hem volledig knock-out sloeg." Stevens schreef twee nummers voor deze release, inclusief de weemoedige wals "No More" en de rijdende, helder temperende "Canyon Dust."

De inspiratie voor Steve Haines en het Third Floor Orchestra kwam nadat Haines klaar was met het schrijven van een strijkkwartetarrangement voor Stevens. Het schrijven voor het album begon in de zomer van 2016 en het opnameproces van het album werd voltooid in februari 2018. Haines uitstapje naar orkestschrift werd ook gecombineerd met zijn passie voor het schrijven van teksten, een recente ontdekking voor de kunstenaar.

In 'What I've Seen' schrijft Haines over de verwoestende effecten van posttraumatische stressstoornis bij terugkerende veteranen. Verplaatst door het verlies van veel jonge mannen en vrouwen in het leger naar zelfmoord, schreef Haines de tekst van dit stuk. Stevens bezorgt Haines 'zielloze teksten en vertelt het hartverscheurende verhaal met oprechtheid en gratie. Het stuk eindigt met een korte, krachtige improvisatiesegment van Eby, zijn sopraansaxofoon jammerend over de zachte snaarharmonieën, die doet denken aan het huilen van een vrouw van verlangen naar een verloren liefde.

"You", een andere compositie met teksten van Haines, vertelt een grotendeels autobiografisch verhaal van een zich verdiepende, serafide liefde in het leven van de auteur. De componist zegt dat het stuk begon met het refrein van de solomuziek dat aan het begin van het nummer te horen was, en ontvouwde zich in het sublieme, lyrisch aangedreven nummer dat op het album te horen is. De etherische verzen van dit lied met zang begeleid door klassieke gitaar laat ruimte voor het stuk om dynamisch te groeien in de prachtige, verliefde door clave gestuurde refreinen die dit lied echt tot leven brengen. Deze track bevat een fantastische solo van de beroemde pianist Joey Calderazzo.

tracks:

01. Here Are Our Hearts
02. No More
03. Fair and Tender Ladies
04. You
05. Harvest Moon
06. Chopin Mazurka Opus 17 nr.4
07. Patio Lanterns
08. What I've Seen
09. Hallelujah
10. Canyon Dust
11. If You Could Read My Mind