© Rootsville.eu

Sumitra (US)
tiltle: Bittersweet
release date: september 13, 2019
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sumitra

© Rootsville 2019


"Bittersweet" is het nieuwste album van pianiste en componiste Sumitra, die op dit album de medewerking krijgt van onder meer de iconische drummer Brian Blade en bassist Carlitos Del Puerto. Het is een nieuwe wendingvoor Sumitra, die het afgelopen decennium gestaag haar profiel heeft verhoogd rond Los Angeles waar zij en haar man gitarist Machacek sinds 2004 hhebben gewoond. Haar conceptie, zoals haar vloeiende, rijkelijk getinte contralto-stem, is individualistisch en onmiddellijk identificeerbaar, terwijl ze in haar eigen argotelementen breekt die zijn ontleend aan dergelijke aangegeven wegwijzers zoals Annie Lennox, Kate Bush, Joni Mitchell, James Taylor, Stevie Wonder, Al Jarreau en Chaka Khan. Haar partners vullen, begeleiden en stuwen de stroom aan met sublieme smaak en muzikaliteit. Machacek, die twee snaararrangementen bijdraagt, breidt verschillende nummers uit met zijn heldere gitaarklank.

Sumitra koos, schreef en herschreef de nummers voor Bittersweet van de zomer van 2017 tot de opnamedatum van maart 2018. In zekere zin presenteert Sumitra op Bittersweet een spirituele autobiografie, die haar ervaringen samenbrengt, verandert in een verzameling verhalen die de tegenstrijdige emoties weerspiegelen die de titel met zich meebrengt. Niet in het minst van deze vignetten is het titelnummer zelf. Samengesteld in december 2017, drie maanden voor de opname, plaatst "Bittersweet" herinneringen aan de dood van haar moeder in december, aan hun wederzijdse december-verjaardag, aan haar trouwdag in december.

Aangevuld met het suggestieve snaararrangement van Machacek, toont het nummer 'Make Me Whole' uit 1998 een impressionistische sjabloon van het uiteenvallen van Sumitra's eerste huwelijk. "Take The Reins" portretteert een goede vriend, die leed aan een depressie en uiteindelijk haar leven nam. Als een soort coda ontkurkt Del Puerto een briljante solo die zijn spot-in laat zien intonatie en melodische geschenken.

Sumitra beschrijft de context van "Settle Down" als het aanvaarden van wortels na het kopen van een huis in Los Angeles, terwijl "Recall" een wrange, opmerkzame weergave is van hoe LA-stercultuur sociale interacties met collega-muzikanten verbind en componisten met een oppervlakkige dimensie. Ze bedacht zowel de lome, erotische, smachtende behandeling van "The Way You Look Tonight" als de declamatoire lezing van "Freedom" voor een solo-tournee begin 2017. Het programma wordt afgesloten met "Another Day", waarvan de drieregelige tekst ruimte biedt voor Blade om los te komen met een bloemrijke, creatieve drumfunctie.

tracks:

01 Bittersweet
02 Make Me Whole
03 See You Again
04 Take The Reins
05 The Way You Look Tonight
06 Settle Down
07 Recall
08 Funny
09 Freedom
10 Another Day