© Rootsville.eu

Svetlana
tiltle: Night At The Movies
music: Jazz
release date: september 20, 2019
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Svetlana

© Rootsville 2019


Geboren en getogen in Moskou, een natuurlijke artiest en entertainer van jongs af aan, groeide Svetlana op door naar Amerikaanse platen te luisteren op haar sissende "made in USSR" Melodia-draaitafel voordat ze eind jaren 90 naar het East Village verhuisde zonder familie of vrienden, getekend door de vrijheid van persoonlijke en artistieke uitdrukkingsmogelijkheden die NYC te bieden had.

20 jaar later is Svetlana een zelfverzekerde, veelgeprezen jazz-artiest en een steunpilaar in de New Yorkse jazzscene (een finalist van de Discovery Act Competition van Paul Carr 2019, finalist van de American Music Abroad (AMA), en een alternatief van de Amerikaanse 2019 tradities vocale competitie) - terwijl ze ook de VS en de wereld veroveren met haar verschillende ensembles (haar "NYC Darlings" Delancey Five, een groep die zich richt op vroege jazz en swingmuziek, haar straight-ahead kwartet, The New York Swing Collective en haar nieuwste project, 16 stuk Svetlana's Big Band!)

Deze "Night At The Movies" is Svetlana's nieuwste album en werd geproducet door Grammy Award winnende Matt Pierson. Elk nummer op Night at the Movies vertelt een onderscheidend verhaal. Svetlana vindt Sting's "In the Moonlight" (Sabrina, 1995) opnieuw uit als een kussenachtige bossa, versterkt met weelderige snaren, die de stilte van de nacht uitstraalt, verlangt naar een betere toekomst en de angst dat de magie aanhoudt tot voorbij het maanlicht. Svetlana overbrugt de eeuw van de filmmuziek door steekspel met Wycliffe Gordons croon en hoorn op twee levensbevestigende deuntjes - een klassieke Ella / Louis-vertolking van 'Cheek to Cheek' (Top Hat, 1934) en een bluesy-versie van Pharrell Williams '' Blij "(Despicable Me, 2010). De twee drukken een vrolijkheid en warmte uit van in elkaar grijpende vocale solo's die de sterke muzikale connectie tussen de twee vrienden laten zien.

Sullivan Fortner glinstert griezelig op "When You Wish Upon a Star" (Pinocchio, 1940) met een verstilde verwachting die zijn werk eist met zanger Cecile McLorin Salvant voor pure vervoering. De zang van Svetlana klinkt kwetsbaar, net als wanneer je hardop spreekt over hun vergezochte dromen. "Remember Me" (Coco, 2018) plaatst de luchtige zangpartijen van Svetlana naast John Chin's vurige pianosfeer, en verwijst naar de hartverscheurende dualiteit tussen de mooie herinneringen van mensen die we liefhebben en de diepe droefheid om ze kwijt te raken. Svetlana weeft een dromerige rokerige bolero op "Pure Imagination" (Willy Wonka en de Chocoladefabriek, 1971), geaccentueerd door Kin's rustige Rhodes, Roggerio Boccato-percussie en een ontroerende blazerssectie.

Svetlana geeft ons een glimp van haar Russische "other-wordiness" door een subtiele tropische smaak toe te voegen aan een peinzende ballade in Russische taal "Noone's In the House" (Irony of Fate, 1978 - en de Sovjet-tegenhanger van It's A Wonderful Life met donkerdere teksten van de geteisterde Sovjetdichter en dromer Boris Pasternak) aangevuld met Boccato's raadselachtige percussie en de subtiele groove van Pinheiro. Haar meditatieve, uitgebreide kijk op "Moon River" heeft een adembenemende dromerigheid en uitgestrektheid, weinig verlicht door Chico Pinheiro's gitaar en een verstilde blazerssectie. Svetlana's dochter Isabel sluit zich aan bij haar in een rustgevend gesprek over de Charlie Chaplin-klassieker "Smile" (Modern Times, 1936), die spreekt over de tijdloosheid van film en muziek die generaties en culturen kan overbruggen.

Er zijn verschillende meer onverwachte takes op filmklassiekers met dank aan de arrangeur van Gil Goldstein: een kwetsbare "It Might Be You" (Tootsie, 1982); het door New Orleans geïnspireerde 'Watch What Happens' (The Umbrellas of Cherbourg, 1964) een dromerige verlokking van Stephen Sondheim's 'Sooner or Later' (Dick Tracy, 1990), waar Matt Wilson en Sullivan Fortner subtiliteit tientallen jaren van toortssaloon doorkruisen ballade; en een dixieland rave-up van Randy Newman's "Almost There" (Princess & The Frog, 2009) dat wordt ondersteund door de hete jazz super-team Gordon, Fortner en Jon-Erik Kellso.

Het album eindigt met "Over the Rainbow" (Wizard of Oz, 1939), een peinzend duet met Sony-artiest Pasquale Grasso. Het afsluitende lied brengt het album volledig in de cirkel omdat het de jeugd van Svetlana verbindt om van dat magische land van de films een realiteit te maken.

Film en muziek drukken beiden een vluchtige schoonheid uit. Night at the Movies weerspiegelt deze momenten van vreugde en passie, scherpe humor en reflectie, en vooral fantasie. De kinderdromen van Svetlana werden geboren uit die mysterieuze filmprojector en dit is haar liefdesbrief terug naar de bioscoop die haar heeft gered

tracks:

01. In The Moonlight
02. Sooner or Later
03. Cheek To Cheek
04. Pure Imagination
05. Moon River
06. Happy
07. When You Wish Upon A Star
08. Watch What Happens
09. Remember me
10. Noon's In The House
11. Smile
12. It Might Be You
13. Almost There
14. Over The Rainbow

musicians:

Svetlana (vocals)
Wycliffe Gordon (trombone /vocals)
Sullivan Fortner (piano)
Matt Wilson (drums)
Pasquale Grasso (guitar)
Rogerio Bocatto (percussion)
Jon-Erik Kellso (trumpet)
Chico Pinheiro (guitar)
Sam Sadigursky (reeds)
and Michael Davis (trombone)
John Chin (piano)
Elias Bailey (bass)
Rob Garcia (drums)
Antoine Silverman (violin)
Entcho Todorov (violin)
Chris Cardona (viola)
Emily Brausa (cello).